Fehér és vörös Provence – 1. rész


Az utóbbi évtizedekben a rosé borok gyártása robbanásszerűen megnőtt Provence-ban, mondhatni más színek rovására, hiszen manapság a régió több mint 90 százalékban rosé előállításával foglalkozik. Ennek ellenére hiba volna azt gondolni, hogy minden termelő felhagyott a vörös- és fehérborkészítés hagyományával. Szerencsére továbbra is helyet kapnak a provence-i horizonton a fehér- és vörösborok, hiszen ezek a borok ugyanúgy hozzák a régióra jellemző kiválósági szintet. Ezen a gyönyörűen napsütéses éghajlaton remek vörösek készíthetők, és van elég hűvös hely a magas minőségű fehérek előállításához. A cikksorozat első részében következzenek a provence-i vörösborok.

Provence-ban a fő vörös szőlőfajta a Grenache, a Syrah, a Cinsault, a Mourvèdre és a helyi Tibouren, noha ez utóbbit főleg rosé borokhoz használják.

Aix-en-Provence-tól északkeletre, a mai AOP Coteaux d'Aix-en-Provence területén, Provence-ban az első Cabernet Sauvignon szőlőt az 1960-as évek végén Georges Brunet, a híres Château Vignelaure tulajdonosa ültette el. Brunet úgy vélte, hogy a Cabernet jól keveredne Syrah-val, s igaza is lett: ez a vegyítés azóta már jól bevált eszköz a régióban. Amikor 1985-ben megalkották a Coteaux d'Aix elnevezést, sok termelő a vörösborokra helyezte a hangsúlyt. Ma azonban a termelésnek csak kis hányada vörösbor, de a megmaradt vörösek emlékezetesek.

Provence változatos geológiája és tengerszint feletti magassága, éghajlata és a tenger közelsége érdekes felhozatalt kínál.

Az elsődleges kiemelendő régió Bandol, egy kisváros, gyönyörű helyen, a Földközi-tenger mellett, Toulon közelében. A szőlőt itt lejtőkön ültetik, ahonnan gyakran lélegzetelállító kilátás nyílik a tengerre. Bandol mindig is híres volt kiváló minőségű vörösborairól, amelyeket erős Mourvèdre-vel készítettek, ám e hírnév ellenére a vörösborok aránya mára 22%-ra zsugorodott a húsz évvel ezelőtti 40%-ról.

Ha félretesszük Bandol vörösbor királyságát – amely ugyan földrajzilag Provence része, de eléggé távol esik a klasszikus provence-i borászatoktól – a régió termelésének csupán 10%-a marad vörös. Megemlítendő térség a Provence nyugati részén található AOP Les Baux-de-Provence Avignontól délre eső része. A szőlőültetvények a festői Saint Rémy-de-Provence városa körül és a szikla lábánál gyűlnek össze, ahonnan Les Baux régi faluja, lenyűgöző X. századi erődjével lustán néz a környékre. Les Baux-ban a termelés közel 50%-a vörösbor! Ugyanekkor sajnálatos, hogy a szőlőterület csak 620 hektár. Az Alpilles, a mészkőhegység alacsony vonulata, sajátos karaktert ad a tájnak, helyenként kopár és vad, jellegzetes provence-i levendulamezőkkel és festői falvakkal. Ez az a Provence, amelyet Vincent van Gogh, aki Saint Rémyben éveket töltött, több mint 150 festményen örökített meg.

Az északi Coteaux d'Aix-en-Provence hűvösebb hegyvidékein a Cabernet Sauvignon-Syrah keverékek jellegzetes frissességet és szerkezetet mutatnak. Les Bauxban a vörösek is frissebbek és strukturáltabbak. Az Aix-tól nyugatra fekvő palettán több Mourvèdre található, ami melegebb éghajlatot tükröz. A tengerparti szőlőültetvényeken rendkívüli hőségben – nevezetesen Bandolban, de La Londe tengerparti régióiban vagy a Côtes de Provence-i Pierrefeu- ban is – Mourvèdre-ből mély, feketegyümölcsös erejű és eleganciájú borokat készítenek.

Érdekesség, hogy nehéz meghatározni a regionális ízprofilokat vörösborok esetén, a keverék változatossága és a borkészítés egyedi változatai miatt. Sok esetben enyhén savas borokról van szó, az utóbbi időben a termelők hatalmas erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy valóban kiváló minőségi borokat készítsenek. Míg a rosé sok termelő pénzforgatója, a vörösborok gyakran szenvedélyként maradnak a profilban – így észrevehető az elmozdulás a gyümölcsösség vörös színvilágok irányába. A nagyobb demi-muid hordók legtöbb helyen szépen lassan felváltják a barrique-okat, ezzel együtt megszelídítik a tanninokat és egyre több birtok tér vissza az eredeti provence-i stílusú foudre-hoz is. Egy maroknyi termelő mindig kísérletezik amforákkal vagy akár a cementtartályokhoz is visszatér. A vörösborok ugyan visszaszorultak, minőségük ennek ellenére töretlen, ehhez létre is jött „Rouge Provence”, amely célja a provence-i vörösborok rendíthetetlen népszerűsítése.

A cikksorozat második része.


Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal 0 Ft
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods