Château Barbebelle - Provence ősi szőlője


Egy klasszikus XVI. századi château bújik meg 45 hektár szőlő és 300 hektár erdős terület közepén olyan földeken, amelyeket már a rómaiak is megműveltek. Korábban ez volt szinte az egyetlen ingatlan a környéken, ahol az egész termést a helyszínen dolgozták fel és értékesítették - ezzel szemben mára már csak a faluban 7 pince tartozik hozzájuk. Ez a Château Barbebelle, Aix en Provence egyik legrégebbi, máig működő szőlősbirtoka.

A Herbeau család fellegvára 4 generáció óta szövi saját történetét. Az egyik oldalon a nagytudású öregek állnak - akiknek a tapasztalata, tudása és technikája nélkülözhetetlen - a másik oldalon pedig a friss, XXI. századi fiatal generáció, élvonalában az alapító tulajdonos, Brice Herbeau lánya, Madeleine. Madeleine egyke gyermekként 2015-ben döntött úgy, hogy csatlakozik apjához, és kezébe veszi a családi vállalkozás jövőjét. A régi és az új világ találkozása kettejük munkájaként ekkor kezdődött, hiszen Madeleine az EDHEC Business School-on végzett és diplomájával elsősorban nem a szőlő gondozásban járult hozzá a csapatmunkához. Az üzleti iskola ellenére nem sokat hezitált mielőtt a provence-i életet választotta, és apja hagyományait szem előtt tartva megkezdte a birtok modernizálását. Bár a szőlőültetvények közepén nőtt fel, állítása szerint még sokat kell tanulnia.

2018 óta egy boldog házasság bővítette a szakmai csapatot, így ma Madeleine és Valentin Premmereur hasonló szenvedéllyel, szeretettel és különösen nagy figyelemmel dolgoznak együtt, egészítik ki egymást. Valentin gondoskodik a szőlőültetvényekről, a szürettől egészen a palackozásig, Madeleine pedig a kereskedelmi, kommunikációs, fejlesztési stratégiai és az adminisztratív teendőket vállalta. Munkájukat Thomas Benard, a birtok borásza segíti, aki Madeleine apjával egyidőben kezdte karrierjét, s mára Dél-Franciaország egyik legjobb borászává vált. Madeilene-re úgy tekint, akárcsak a lánya lenne. Együtt öregbítik a Barbebelli-i borok hírnevét, kiemelve a terület tulajdonságait és tipikus jellegét.

Aix en Provence-tól 16 km-re északra, a Luberon felé vezető úton közelíthető meg a szőlőültetvény, amely a 300 hektáros birtokból 45 hektáron terül el. A maradék 255 hektár védett növény- és állatvilág otthona, ciprusok, ernyőfenyők és tölgyesek lelőhelye. Mindez szignifikánsan érezhető az itt termő szőlő gazdagságán s a belőlük készülő minőségi borok zamatán. A homokos, agyagos, mészkő lejtők szőlőtermesztésre tökéletesen alkalmasak. A napsütéses órák száma pont megfelelő, a szárazságtól azonban nem kell tartani, ugyanis a mészköves talaj sokáig megtartja a nedvességet és emellett jó szellőzést is biztosít. A birtok tájolásából adódóan alapvető tényező az erőteljes misztrál, azaz a Földközi-tenger északnyugati szelének jelenléte. A misztrál természetesen úton tisztogatja a szőlőt és szabályozza az érési folyamatokat.

Több oltalom alatt álló fajtát is termesztenek a térségben, amelyek Provence reprezentatív képviselői. Fellelhető többek között Syrah, Cabernet Sauvignon, Cinsault, Rolle és Sauvignon is. A birtok szőlője öregnek számít, átlagosan 25 éves és hosszan lenyúló gyökerekkel rendelkezik, amelyek lehetővé teszik, hogy a föld mélyéről a legjobb tápanyagokhoz jusson. Az ültetvények átlagos magassága 370 cm, amely hűvös árnyékot nyújt még a legforróbb nyári napok közepén is. Ez különösen jól jön, hiszen a birtokon gyomirtó szereket nem használnak, csak mechanikusan, kézzel gyomlálnak. Emellett a tartományra jellemző gyakorlat mentén eljárva, valamint a környezet iránti tiszteletből és szeretetből a Château Barbebelle egy fenntartható gazdaságot működtet, ahol a mezőgazdasági vegyszerek használata minimális.

Borok tekintetében jelenleg 3 termékcsalád közül választhatunk: Héritage, Madeilene és Vins Fleuris.
A Héritage cuvée-i 2015-ben születettek Madeleine ösztönzésére, ahogy a neve is sugallja, az előző generációk felé kacsintva. A szőlő betakarítása kézzel történik (rozé és vörösbor esetén éjszaka), a válogatást és préselést követően pedig tölgyfahordókban vagy acél tartályokban kerül erjesztésre, ki-ki a neki megfelelő hőmérsékleten, időtartamban. A halvány aranysárga Héritage Blanc fa aromája jázminnal, galagonyával, őszibarackkal keveredve tökélés mediterrán ételek, grillezett halak mellé. A fénylő, lazacszínű Héritage Rosé illatos, citrusos aromája, virágos, epres jegyekkel aperitifként vagy főétel mellé is illik, főként marhahús carpaccio vagy sertés bélszín kisérőjeként. Az intenzív vörös Héritage érett, fás, fűeres ízét 12 hónapos erjesztéstől kapja, feketeribizli, vanília jegyeit hordozza. Vörös húsok, sajtok párosításaként remekel.

Kínálatuk kiemelt vonala a Madeleine termékcsalád, Blanc, Rosé, Rouge trióként a Coteaux d'Aix en Provence elnevezésre jellemző eleganciájával és frissességgel csábít el. Külön érdekesség, hogy a Madeleine Rosé 2020-ban egy francia élelmiszeripari versenyen, a Concours Général Agricole-n harmadik helyezést nyert el. 

Végül - de közel sem utolsó sorban - ott van a Vins Fleuris termékcsalád virágos frissességével. A cél egy olyan ínyenc bor megteremtése volt, szintén Blanc, Rosé és Rouge változatban, ami minden alkalommal felnyitható. Kiemelt figyelmet fordítottak a palackra és a címkére is, amely egy fiatalos, hipster vonalat céloz meg, ám mindekozben mégis eredeti, tradicionális külsőt kölcsönöz.

A Château Barbebelle remek példája a múlt és a jövő méltóságteljes egybeolvadásának. Mindegy mibe kezdünk, mindenhol szükség van a múlt tudására, de a jövő ambíciójára egyaránt, amelyet a Château Barbebelle-ben nagyon is komolyan vesznek. A birtokon ez az új éra csupán 5 évvel ezelőtt kezdődött, ezért érdemes lesz fél szemmel figyelni, mi mindennel rukkolnak elő a közeljövőben.

Asbóth Emma


Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal 0 Ft
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods