Château des Bertrands


Rózsaszín homokkő kiszögelések, ritka paratölgyes cserjések, végeláthatatlan szőlőültetvények és borostyánnal befutott épületek váltogatják egymást a Massif des Maures kék háttere előtt. A képeslapba illő tájat gyakran hasonlítják szavannákhoz, a domboldalba telepített felirat pedig, amely a birtok nevét hirdeti, erősen Hollywoodra emlékeztet. Ez azonban nem Amerika és nem is Afrika, hanem a kétségkívül egyedülálló, dél-franciaországi Château des Bertrands.

A Château des Bertrands nemes történelem örököse, címerük egy öt részre osztott pajzsként szimbolizálja identitásuk sarkalatos pontjait, amely különleges módon minden palack címkéjén megtalálható. A birtok a Maures hegység szívében, egy Natura 2000 természetvédelmi területen található, amely egyben az őslakos, felfedezőjéről elnevezett Hermann teknős otthona is. A teknősbéka a bölcsesség és a türelem szimbóluma, egy jó bor elkészítéséhez pedig létfontosságú mindkét tulajdonság. A Hermann teknős alatt egy patkó szerepel, amely a fejlődéshez elengedhetetlen jó szerencsét jelképezi. A lovak ősidők óta szorosan kötődnek a Château des Bertrands történetéhez és mindennapjaihoz, mindig is tartották őket a birtokon, szerették jelenlétüket. A címer tetején ábrázolt torony a birtok megalapítását, erejét és védelmét hivatott képviselni. A római időkben prosperáló falu, a Forum Voconii lakosai egy támadás után elhagyni kényszerültek otthonaikat, s a hegyekbe menekültek. A legenda szerint megérkezésükkor felfedezték egy elhagyott templom romjait, amelyet Diana istennőnek szenteltek: egy tornyot, amelyik kitűnt a nádtetőkből. Így született meg a mai Le Cannet-des-Maures, jelentése: kis nádas erődje. Sok évvel később, a 18. században a birtok a Rascas és Colbert családok közös tulajdonába került. 1754-ben de Rascas márki egyetlen lánya feleségül ment Messire Michel Colbert de Turgis kapitányhoz, haditengerészeti parancsnokhoz, aki ezt követően Saint-Louis lovagként Le Cannet ura lett. Ezen ősi uradalmak örökösei előtt adózik tisztelettel a címerben szereplő, két családot jelképező nyolcágú csillag és liliomvégű kereszt. Az utolsó piktogram pedig egy vízcsepp, amely egyfajta allegória Château des Bertrands borai számára, szimbolizálja a bőségesen áramló bort és a friss, könnyű reggeli harmatot. Mindkettő igen értékes árucikk Provence-ban.

A Var hátországában, Le Cannet-des-Maures városa mellett található egykori vadászház, a Château des Bertrands a Maures Természetvédelmi Terület szívében fekszik. A birtok Côtes de Provence-n belül Notre-Dame des Anges borvidéken helyezkedik el, amely 2019-ben megkapta önálló DGC, azaz kiegészítő földrajzi megnevezését a francia eredetmegjelöléssel foglalkozó független szervezettől, az Institut national de l'origine et de la qualité-tól.

Ez is jól mutatja, hogy a birtok kitartóan ellenállt az aktuális trendek ostromlásának, az idő múlásának és mindenféle szélsőséges körülménynek. Az 1964-től létrehozott szőlőültetvény ma 208 hektáron terül el, amelyből 50 hektárt 2012-ben telepíptettek. Szőlőfajtáit az évek során gondosan válogatták össze, a homokköves talajon termesztett mediterrán fajták, különösen a Cinsault és a Grenache, a borokat sajátos szerkezettel ruházzák fel.

A kiváló terület eredménye, hogy a Château des Bertrands évszázadok óta egyedülálló profilú Côtes de Provence borokat állít elő. A Maures hegység által védett elhelyezkedésének, a kontinentális éghajlat előnyeinek, a forró nyaraknak, az intenzív napsütésnek, a keleti szélnek, a kiadós csapadéknak és nem utolsó sorban az itt dolgozók türelmes munkájának köszönhetően a birtok minden betakarításkor kiváló minőségű szőlőt ígér az itt készülő borokhoz. A bor ásványi aromáját fokozza a nappali és éjszakai hőmérséklet közötti különbség, amely a szőlő termesztési körülményeit is nagyban elősegíti.

A Côtes de Provence Rosé Chateau des Bertrands Cuvée a Notre-Dame-des-Anges terroir legtisztább kifejeződése. A 70%-ban Grenache Noir, 15%-ban Syrah, valamint 5-5%-ban Cabernet Sauvignon, Cinsault és Rolle keverékéből készült bor összetett szerkezettel rendelkezik. Nagyon halvány színű, piros gyümölcsökben és ribizliben gazdag, komplex illat-aromát kínál. Ízében eleinte fehér húsú gyümölcsökkel - mint az őszibarack és a körte - később felszabadulnak az egzotikus gyümölcsös jegyek, mint a pomelo és az ananász. Az íze igazán puha, selymes, valódi Château des Bertrands eleganciával keveredik. Csodálatosan passzol lazachoz, kecskesajtokhoz, grillezett húsokhoz, salátákhoz.

Asbóth Emma


Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal 0 Ft
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods