Sztárok és Provence


Egyre erősebben megfigyelhető az a tendencia, hogy hírességek borkészítésbe fognak, pincészeteket, szőlőültetvényeket vásárolnak fel, vagy csak valamelyik borászattal együttműködve elkészítenek egy-egy palackot. Vannak, akik kizárólag személyes használatra ruháznak be a birtokokba és vannak, akik névértéküket, hírnevüket eladási eszközként használják a boriparban. Több felmérés is kimutatta, hogy az Amerikában értékesített híresség-borok 19 százalékkal jobban teljesítenek, mint a hasonló árú, minőségű, ám nem-celebrity palackok. Rozé, Provence és hírnév lenne a tökéletes képlet?

Provence hírességek című fejezete Brad Pitt és Angelina Jolie párosával indult, amikor 2011-ben megvásárolták a Château Miraval-t. A birtok már ekkor Franciaország 500 legjobb borászata közé tartozott, de a minőség további emelése érdekében egy híres francia borászt, Marc Perrint-t fogadták az élére, megalkotva így a Jolie-Pitt & Perrin márkát. Az első évjáratuk öt órán belül maradéktalanul elfogyott, s túlnyomó részben pozitív kritikákban részesült: friss, elegáns, erdei eperillatú rozéról szólt a fáma. A birtok üdvöskéje a Muse de Miraval, ami a château két legjobb és legrégebbi parcellájának Grenache és Rolle szigorú választékából készül. A házaspár válásukat követően is elkötelezett maradt a borászat iránt, rozé készletük azóta is kifogyhatatlannak látszik.

Míg a Château Miraval esetében a csillogás, a fényűzés és az előkelő marketing volt a vonzerő, ennek éppen ellenkezőjére törekedett John Malkovich, kétszeres Oscar-díjra jelölt amerikai színész. A Les Quelles de la Coste 1980-as évek óta Malkovich család tulajdonában állt, ám a szőlőültetés mellett mégis csak 2008-ban döntöttek. A Luberon közelében elterülő 10 hektáros, ökológiailag fenntartható birtok Mourvèdre-ről és Grenache-ról híres területein inkább Cabernet Sauvignon és Pinor Noir telepítése mellett döntöttek, ami egyébként jól gyümölcsözik ebben az agyagos talajban, nagy nappali és éjszakai hőmérsékletkülönbségek közepette. Jelenleg Cabernet Sauvignon Rosé, Pinot Noir és Cabernet Sauvignon, valamint két Cabernet-Pinot található a kínálatukban: Les 7 Quelles és Les 14 Quelles.

John Legend énekes, zeneszerző sem úszta meg szárazon. Legend belépése a borüzletbe nem okozhatott túl nagy meglepetést a rajongói körében, mivel felesége, Chrissy Teigen elismerten bor-fanatikus. Az LVE Wines különböző termékcsaládokat kínál, melyek szőlője részben a Jean-Charles Boisset tulajdonában álló napa-völgyi Raymond szőlőültetvényről, részben pedig Provence válogatott birtokairól származik. Francia vonalon jelenleg két exkluzív terméket kínálnak. A limitált kiadású LVE French Sparkling Rosé Loire és Languedoc környéki fajták keverékéből áll össze, egyedi és gyümölcsös stílusának megteremtése érdekében. Az LVE Côtes de Provence Rosé szőlőjét pedig a provence-i Montagne Sainte Victoire régió szőlőültetvényeiből válogatták, egy olyan területről, ahol a mészköves talaj különösen előhozza a bor friss ízjegyeit és édes aromáit. Az LVE célja, hogy klasszikus eleganciát, gazdag összetettséget és modern stílust hozzon össze.

Legend nem az egyetlen, aki a popszakma mellett borászati vizekre evezett, nemrég Kyle Minouge is felszállt erre a fedélzetre. A Wines by Kyle Minouge 2020-ban indult két termékcsaláddal, a Signiture sorozat fehér, rozé és vörös változatban, valamint a Collection sorozat Provencal Rosé nevezetű kezdő borával. Ezutóbbi Grenache, Cinsault és Rolle fajtákból áll, s a St. Tropez-től nyugatra fekvő, 27 hektáros Château des Anglades-ből származik. Szintén a Collection sorozat részeként készül további két bor, egy Sauvignon Blanc és egy Pays d'Oc Merlot. A termékek között kínált csúcskategóriás Chardonnay pedig a nyugat-ausztráliai Margaret River-ből származik. A borok egy exkluzív, londoni székhelyű forgalmazóval a Benchmark Drinks-szel együttműködve kerülnek piacra.

A hírességek rozé klubjának legfrissebb tagja a csupán 25 éves világsztár rapper, Post Malone. A Maison 9. pincészete kedvenc tarot kártyájáról, a Kardok kilencéről kapta a nevét. Malone célja az volt, hogy egy könnyű, hozzáférhető bort alkosson. Rozéját a tehetséges borász, Alexis Cornu készíti, aki a hagyományos provence-i szőlőfajtákat kis mennyiségű Merloval elegyíti. A Maison No. 9 Rose - Post Malone projekt névre elkeresztelt bor a birtok egyedüli termékeként idén nyáron volt először elérhető. Azonban érződik, hogy Malone egy igazi XXI. századi híresség, aki egyből csatolt lehetőségeket is felfedezett a borászatban. Ha rozéja ugyan nem is aratott osztatlan sikert, a Maison 9 lógóval ellátott ruhái és kiegészítői annál inkább, rajongói órákon belül elkapkodták.

Noha szigorúan véve nem Provence-ból származik, hanem a közeli Languedoc-ból, Bon Jovi énekes Hampton Water termékei is klasszikus dél-francia rozék. A Grenache, Cinsault és Mourvedre keveréke azonnali sláger volt, amikor 2018-ban piacra dobta. Úgy tűnik, az énekes nem csak lejátszási listákon tarol, hiszen bemutatásának évében a Wine Spectator Magazine - Top 100 Wines listájában az előkelő első helyen végzett, ezzel elnyerve a nem hivatalos „Világ legjobb rozéja” címet.

Asbóth Emma


Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal 0 Ft
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods