Château de Berne - hagyomány és elegancia


Provence egyik legnagyobb, 1300 hektáros szőlőültetvényén bújik meg egy 18. századi pincészet, a Château de Berne. A történelmi birtok elegáns épületét az évek során többször is kibővítették, legutóbb a Michelin-csillagos étterem, a Le Jardin de Benjamin és egy korszerű fürdő lelt új otthonra benne. Kívül-belül mészkő falak mentazöldre festett redőnnyel, tölgyfapadló bársonyfüggönyökkel és kovácsoltvas kerti bútorok felelnek a provence-i hangulatért. Legyen szó a jázminnal borított pergola alatti borkostolásról vagy botanikai sétáról a szőlőhegy enyhén lejtő teraszain, a Château Berne csillapítja vágyunkat a jó borok és a fényűzés után is.

A château kalandos története egészen a római korig nyúlik vissza, ugyanis a birtok a Via Aurelia útvonalán fekszik, ami Olaszország és Spanyolország borkereskedelmét kötötte össze. Erről árulkodik az elvarázsolt szőlőskertben egy évszázaddal ezelőtt felfedezett kemence is, amelyben a bor szállítására használt amforákat készítették. A 12. században V. Raymond, Toulouse grófja Szent Bernardnak, a Ciszterci Rend alapítójának adományozta a birtokot, 1307-ben pedig Philippe Le Bel, francia király elkobozta azt és nemesi családok között osztotta szét. Ezt követően csaknem öt évszázadon keresztül Villeneuve márki tulajdonában állt a birtok, egészen a 19. századig, amikor Marius Estellon, egykori császári fregattkapitány égisze alatt felemelkedésnek indult. Estellon kiterjesztette a földterületet, parcellákra osztotta és modernizálta a termelést, mindemellett pedig pazar partikat rendezett. A château a 20. század során több kézben is megfordult, mire 1995-re egy brit üzletember úgy döntött, hogy a kissé elhanyagolt birtokból egy borkóstolásra és szőlőültetvények látogatására alkalmas szálloda-koncepciót hoz létre. Így lett a Château de Berne 2007-re a Mark Dixon tulajdonában álló Provence Rosé Group része és kínálta ugyanebben az évben az első, azóta is ikonikus négyzet alakú palackját.

A 121 hektáros szőlőültetvény egy mészköves fennsíkon terül el, amelyet 500 hektár fenyőerdő és levendulamező ölel körbe. A térségre jellemző kontinentális éghajlat szőlőtermelés szempontjából különösen kedvező feltételekkel bír: egymást váltják a forró, száraz nyarak és a zord, hideg telek, évi 3000 óra napsütéssel, 600-800 mm csapadékkal és körülbelül 50 szeles nappal. Az ültetvények déli fekvését a hűvösebb provence-i éjszakák ellensúlyozzák, amelyek optimális körülményeket teremtenek a szőlő lassú éréséhez - a szüret ideje tehát később jön el, mint a tengerparthoz közelebb eső területeken, általában szeptember közepétől kezdődően. A birtokon számos szőlőfajtát termesztenek a talaj sokféleségének köszönhetően, amelyek közül a leggyakrabban használtak a Syrah, Grenache, Cinsault, Sémillon, Ugni-Blanc, Viognier, Cabernet Sauvignon, Carignan, Rolle és Mourvèdre fajták.



A birtok a modern technológiákat a hagyomány szolgálatába állította, a termesztéstől egészen a palackozásig minden helyben történik, nagy teljesítményű létesítményeikben évente 750.000 palack bort állítanak elő. A felelős gazdálkodás eredményeként a birtok 2009 óta európai ökocímke tanúsítvánnyal rendelkezik. Franciaországban mindössze három ötcsillagos szállodának sikerült elnyernie ezt a címet, megszerzéséhez kritérium az alacsony energia- és vízfogyasztás, alacsony hulladéktermelés, megújuló energia és környezetbarát termékek használata. Mindez nagyban beleillik a Château de Berne filozófiájába, amely szerint minden elkészült palack egy finom beszélgetés gyümölcse a természet és az ember között.

Egyenesen a Földközi tenger napsütötte partjáról érkezik a kelendő Romance rozéjuk, ami - ahogy a neve is mutatja - halványrózsaszín színével folyékony romantika. Virágos, bogyós aromáit gyümölcsök dominálják, őszibarack, bogyósgyümölcsök. A bor hamvassága és gyümölcsössége az első korty után egyből érezhető, színes, selymes textúrája frissen szedett apróra vágott érett őszibarackra és eperre emlékeztet. Felerészt Grenanche-ból, felerészt pedig Cinsault, Syrah és Merlot keverékéből áll.

A birtok következő sztárja a Château de Berne egy másik halvány rozéja, az Inspiration. Aromáját tekintve kissé visszafogottabb, mint a többi bor, de változatlanul gyümölcsös ízeket kínál, dinnye és barack illatokkal. Közepesen testes, a szájban krémes állagú, azonnal megidézi a virágos, tiszta, üde ízvilágot. Gazdag textúrájában eper, grapefruit, friss bazsalikom és levendula keveredik. Felerészt Grenache, felerészt pedig Cinsault és Syrah alkotja.

Asbóth Emma


Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal 0 Ft
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods