Provence az ékszerdoboz


Álmaimban sétálok a macskaköves utcákon. Felébredek. A reggeli kávém után felpattanok egy színes, hatalmas fonottkosaras biciklire, eltekerek a legközelebbi levendula mezőre és piros-fehér kockás terítőn elfogyasztom a reggelimet, ami természetesen egy ínycsiklandó baguette, sajttal és zöldségekkel körítve. Széles karimájú kalapom megvéd a délelőtti napfénytől, és úgy érzem pillanatok választanak el attól, hogy rám találjon a mámoros szerelem. Este elegáns vacsorához, vagy épp borkóstoláshoz öltözöm, majd egy monacói kaszinóba tartok a kabriómmal a pálmafás naplementében.

Ki az, akinek nem ilyen ábrándjai vannak Provence-ról? A rómaiak által elnevezett Provence-Alpes Côte d'Azur (rövidítve PACA) viszont sokkal többet rejteget magában, mint ez a röpke álomkép. A tartomány sokszínűsége lehetőséget ad arra, hogy bulizz, fürödj, hegyet mássz vagy épp kulturálódj. A sokszor rideg kisugárzású Párizs hűvös hozzáállásával ellentétben, Provence, mint egy apró kincsesdoboz melegíti fel lelked vendégszeretetével. A Dél-Franciaországi tartományt nyugatról a Rhône folyó és a Languedoc régió, míg keletről Olaszország határolja. A régió hat megyéből áll: Alpes-de-Haute-Provence, Alpes-Maritimes, Bouches-du-Rhône, Hautes-Alpes, Var és Vaucluse.

Az imént leírt álomkép megkoronázása a borkóstolás. Dél-Franciaország legcsodásabb ajándékai a borok. Senki nem hagyhat ki egy igazi bortúrát! Mi másért tenné be bárki a lábát francia földre, ha nem e édes, száraz, testes vagy épp frissítő nedű miatt? A forró és a száraz klíma a kék szőlőfajtának kedvez, de pl. Cassist a fehérboráért becsülik. Bortúrára a Saint-Rémy Provence-ban található Chateau Romanion pincészetet ajánlom. A tulajdonosok biodinamikus elvek alapján, homeopatikus módszerekkel gazdálkodnak. A csillagászati és az atmoszferikus körülményeket is figyelembe veszik. Provence alapvetően a rozék világa viszont különösen nagyra becsült a testes provanszál borok közül a bandolt. Bandol vörösborai 50 %-ban a húsos, későn érő, vörös szőlőfajtából állnak (mourvedre). A rozékat nagyon jó párosítani a helyi specialitásokkal, pl. tengeri sünnel, morgó hallal. A bandoli vöröshez pedig tökéletesen illik egy kacsa vagy épp a galamb.

Az utolsó csepp bor elkortyolásával, bortúrádon „megcselekedted, amit megkövetelt a haza”. Nekivághatsz kocsikázni. Eldöcöghetsz Nizzába, Grasse-ba, a parfümök fellegvárába, rophatsz egyet St Tropez luxus klubjaiban, majd elmehetsz Arles-ba, St. Rémy-de-Provence-ba, Vallauris-ba és Antibes-ba is.
Nizza, amely a Földközi-tenger mentén helyezkedik el, Párizs után a második leglátogatottabb város Franciaországban. A város ősi neve Nikaia, a nike görög szóból ered, jelentése győzelem. Az angol sétány, a Promenade des Anglais, nevét a britek nagylelkűségének köszönheti, hisz ők finanszírozták a pálmafákkal szegélyzett sétány kibővítését. A Francia Riviéra fővárosaként aposztrofált település régies hangulata a macskaköves óvárosban kezdődik. A Cours Saleya piacon megkóstolhatjuk a petits farcis (töltött zöldségfélét) vagy elugorhatunk Cagnes sur de Mer-be, az alig néhány kilométerre lévő piacra, ahol jóval több friss halat vásárolhatunk, mint Nizzában.

A következő úti cél Grasse, a parfümgyártás fővárosa. Saját magad keverheted ki kedvenc illatodat Fragonard vagy Molinard ókori főzdéiben. A város parfümhöz fűződő története Medici Katalinnal, a nemcsak rettentő gazdag, de zseniális uralkodónővel is kezdődött. Életre hívta a parfümipart, amikor is divatba hozta az illatos kesztyűk viseletét a 16. században. A parfüm alapanyagait a tubarózsa-, jázmin-, rózsa- és mimózamezőkön gyűjtik, ezek illatfelhői felpezsdítik a környéket. A britek körében kifejezetten népszerű célpont, mivel a viktoriánus kortól kezdve gyakran „telel” itt a királynő.

Ha Grasse túl nyugodt számodra és egy kis vérpezsdítésre vágysz, vár Saint-Tropez, a bulik fellegvára, a luxusjachtok „hazája”. A jelenlegi „technikolor” csillogással ellentétben a luxusparadicsom egykoron egyszerű halászfalu volt. Jelzi a város múltját a naponta nyitva lévő halpiac. A város, Brigitte Bardon főszereplésével megjelenő, „És Isten megteremti a nőt” című filmnek köszönheti hírnevét. A mű botrányos jeleneteinek hála, a város elkezdte vonzani a turistákat, Bardot pedig szexszimbólummá vált. Brigitte, Cote d’Azur szimbólumává tette St. Tropezt. Nem ő volt ám az egyetlen híresség. Sütkérezett itt Coco Chanel és Colette is, utóbbi sokszor panaszkodott, hogy képtelenség koncentráltan írni, mert elveszi figyelmét a város nyüzsgése. Ha fürdésre vágysz, ajánlom a Plage de Palpelonne-t, a legtrendibb strandot, amely egyfajta „celebnézőként” funkcionál. Az édesszáj kívánságainak a „marron glacé”, a cukrozott gesztenye tesz eleget, amit később leöblíthetsz M.Richard ánizslikőrével.

Szenvedélyes kikapcsolódással vár Arles, a bikaviadalok otthona. Az Arénas Romaines, a gladiátorküzdelmek helyszíne volt egykor. A művészetek világa is jelen van a városban. Megtekintheted Van Gogh műveinek másolatait, pontosan azokon a helyeken, ahol elkészítette őket. Itt festette meg a Napraforgó és a Szék című művét, valamint tébolyultságában itt „szabadult meg” egyik fülétől. St. Rémy-de- Provence szintén kapcsolódik a híres művészhez, mivel a város kórházában betegeskedett. A hely híres még a Glaum nevű görög-római város maradványairól (fürdő/fórum/színház), valamint a szuvenírként funkcionáló pasztellszínű szappanjairól is.

Provence, Van Gogh-on kívül, otthont adott egy másik kivételes tehetségnek is, mégpedig Picassonak. Ő tette Vallaurist újra kézművesközponttá. Több, mint ezer kerámiatárgyat készített el a Madoura Fazekasműhelyben. Az 1950-es években élt itt. A Háború és Béke című művét egy kis, elhagyatott kápolna falára festette. A mű a koreai háború idején készült és a művész speciális kívánsága az volt, hogy fáklyafényben tekintsék meg a freskót. Szintén Picasso nevéhez fűződik Antibes az egykori görög település, mivel a II. világháború után a Chatueas Grimaldiban kapott menedéket. A szívességet műveivel hálálta meg. A festő, az 1920-as években az Antibes melletti La Garoupe strandon múlatta az időt F. Scott Fitzgerald társaságában.

Provence tartománya színes lehetőségek tárháza, rengeteg a látnivaló, vár a Riviéra, az ételspecialitások, valamint a minőségi, francia borok sora. A baráti nyaralásoktól egészen a romantikus nászutakig kiváló úti cél. Csak egyszer kell bepillantást nyerni a macskaköves utcák zugaiba, egyszer kell megkóstolni a mámoros édességeket és borokat, és örökké a szívedbe zárod e gyönyörű helyet!

Demjén Dorottya


Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal 0 Ft
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods