A tökéletes páros - rozé és ételek


Cédrusligetek ragyognak a verőfényes napsütésben, lila levendula mezők hullámoznak a hegyek lankás oldalain, Provence meghitt pincészetei, akárcsak szétgurult gyöngyszemek, végtelen szőlősoraikkal elvarázsolnak. A nyár és a rozé kéz a kézben járnak, akármelyik ételhez is társítjuk garantáltan előidézi azokat a kora estéket, amikor egy röpke pillanatra megáll az idő múlása.

Provence rózsaszínben látja az életet. A rozé fogyasztás 1990-ben kapott szárnyra, s azóta megháromszorozódott, így ma minden harmadik eladott palack egy üveg rozé. A provence-i rozék exportja 15 év alatt 500%-ra nőtt, ez is jól mutatja, hogy a rozé iránti elkötelezettség túlnyúlik a francia határokon. Megunhatatlan lelkesedés övezi a 36 millióra becsült fogyasztói körében, igazán kellemes ízének, frissítő, gyümölcsös aromáinak köszönhetően. Ám a rozé nem csak nyári fröccsözéshez alkalmas múló divat, minden ételhez van megfelelő párosítás, csak meg kell találni.

Manapság az egész világkonyha elfér a tányérunkon, ezért a gasztronómia igyekszik egyszerű és közvetlen lenni, miközben megtartja komplexitását. Az étkezés nem merül ki csupán a fogyasztásban, sokkal inkább művészetté válik: ízek, színek, textúrák találkozása, amely jó hangulatban összehozza az egész családot, baráti társaságokat, vagy akár még idegeneket is.

Egy jó bor bármilyen étkezést megkoronázhat, ha tudjuk, mit mivel érdemes kínálni. Ezért, ha épp egy vacsorát tervezünk az ételek mellett érdemes az italokra is kellő figyelmet fordítani, néhány aranyszabályt szem előtt tartani. Az egyik legnehezebb esete a párosításnak, ha az étel borral készült. Nem kötelező ugyanazt a bort kínálni hozzá, igyekezni kell megtartani a felhasznált ital jellegét, törekedni a harmóniára. Többfogásos menü esetén felmerülhet több bor kínálása is, ezesetben a könnyed boroktól kell a testesebbek felé haladni, az édes borokat pedig a végére, desszertborként tartogatni. Meghatározó a rozé étellel való párosítása során, hogy milyen szőlőfajtából készült, melyik éghajlatról és régióból származik. Sok választási lehetőség van, ezért nem árt előre átgondolni a felhasznált szőlőfajták jellegét, a bor intenzitását, szerkezetét és savtartalmát. De közelről sem kell szakértőnek lenni, a provence-i rozékról nagy általánosságban elmondható, hogy gyümölcsös ízeket hordoznak, friss, citrusos jegyekkel. Ebből azonban ne gondoljuk azt, hogy kizárólag laza ételek, hamvas saláták vagy fagylaltok párosítása lehet.



Különböző gombákhoz világos színű, alacsony tannintartalmú rozét válasszunk, földes jegyekkel. Lazachoz, rákhoz, tenger gyümölcseihez igazán jó párosítás egy friss, könnyed rozé, míg a nehezebb fogások kívánják a mélyebb, akár Cabernet Sauvignon elegyítésével készült borokat, amelyek alkoholtartalma gyakran magas, a kevés tannin miatt azonban ez nem érződik. A testesebb, érettebb gyümölcsű rozé borok jó eséllyel szerepelhetnek a menüben grillezett húsokkal, fűszeres ételekkel, néhány palack egy-egy konkrét fűszert még jobban kis is emelhet - ehhez tanulmányozzuk a felhasznált szőlőfajtát és a bor hordós jegyeinek erősségét, azaz a tölgyfahordóban eltöltött idő hosszát. Savanykás menü kísérője lehet egy üde bor, hiszen savgazdagsága kellően egyensúlyozza az ízvilágot, rizottó mellé pedig száraz rozét válasszunk, főleg vegetáriánus verzió készítésekor. Sós ételek egyenesen szomjazzák a buborékot, jó választás ilyenkor egy brut rozé, amely mostohán kezelt pezsgők sorsára jutva nem csak szilveszterkor és szülinapokkor kerülhet az asztalra. Ugyanígy, ha a vacsora végeztével nem nyugovóra térünk, hanem tovább mulatunk, a szénsav sok fogás után is feltámaszt az asztal mellől.

Ha következő szintre szeretnénk emelni a borfogyasztást és a borkóstolást otthon, de nem kifejezetten elemezni, csak élvezni szeretnénk egy jó palackot, rivaldafénybe léphetnek a borkorcsolyák. Félbarna baguettek, akár pirítva, olívabogyóval vagy olívaolaj mártogatóval kínálva, érlelt, leheletvékonyra szeletelt sonkák, szőlő, és magvak minden mennyiségben: dió, mogyoró, mandula. Sajtok estén érdemes óvatosan eljárni, az intenzív ízek elfáraszthatják az ízlelőbimbókat és a kostolt bor pillanatok alatt evezhetetlenné válik. Formabontó ötlet a zöldségchips, amely otthon is könnyedén elkészíthető. Nem javasolt borok mellé a csípős paprika, vörös-, lila-, fokhagyma, torma, erős illatú, érlelt sajtok, túl érett gyümölcsök vagy nagyon cukros bolti édességek kínálása.

Egy-egy tájegység tipikus ételei és borai biztosan jól működnek, ha együtt kerülnek az asztalra, hiszen évszázadok óta közösen fejlődtek. Ezen azonban bátran lépjük túl, kísérletezzünk, próbálkozzunk, kóstoljunk! Hiszen melyik pillanat a legjobb egy provence-i rozé kibontására? Bármelyik és mindegyik.

Asbóth Emma


Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal 0 Ft
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods