Château Minuty - bor, szőlő, történelem


Tomboló nyári hőségben játszik a reggeli nap fénye a hűs árnyékot adó fák lombjai között, meg-megcsillanva a pincészet elegáns, időtlen homlokzatán. A tenger morajlása ide már nem hallatszik fel, de hogy sehol se feledkezzünk meg közelségéről, a mediterrán hangulatot pálmafák szolgáltatják. A Matton-Farnett családhoz tartozó Château Minuty egy borászat Franciaország déli részén, Provence régióban, lenyűgöző kilátással az ikonikus Saint-Tropez félszigetére.

A vadregényes birtok története 80 évvel ezelőttig, 1936-ig nyúlik vissza, amikor Gabriel Farnet megszerezte a Château Minuty-t. Korábban már egy másik borászat, a vidaubani Domaine de Châteauneuf tulajdonosaként nem hagyta el a jól ismert, járt utat, amikor a III. Napóleon uralkodása alatt épített birtok és kápolna felújításába kezdett. Utóbbi a „De l’Oratoire” nevet adta annak a bornak, amely éveken át a birtok zászlóshajójának számított, s ívelt üvege a Côte d'Azur legrangosabb szállodáiban elvétve még mindig fellelhető. Gabriel Farnet a II. Világháború után visszaemelte a birtokot korábbi fényűző dicsőségébe és pompájába, 1955-re pedig a Château Minuty azon 23 birtok egyike volt, amelyet Côtes de Provence borok „Cru Classé” minősítésével illettek. Később lánya, Monique Farnet és férje, Etienne Matton vette át a birtok igazgatását, akik újratelepítették a hagyományos és helyi szőlőfajtákat, de csak keveset termeltek, a legmagasabb minőségre törekedve.

Ma Jean-Etienne és François Matton viszi tovább a Minuty-örökséget, folytatván a szőlőültetvény átalakítását, a Carignan és az Ungi Blanc fajták helyettesítését Grenache és Rolle fajtákkal, valamint a borászat berendezésének korszerűsítését. Vezetésük alatt a Minuty borainak hírneve nagy népszerűségre tett szert hazájában és az egész világon, már több mint 75 országban.

A Château Minuty dűlőit mérsékelt, tengeri éghajlat jellemzi. A borászatot 60 hektáron folytonos szőlőültetvény veszi körül, valamint hozzátartozik további 80 hektár Vidauban és 20 hektár Valderian domboldalain. A szőlő telepítésekor különös figyelmet fordítanak a helyspecifikus ültetésre, azaz minden fajtát úgy ültetnek a birtok legmegfelelőbb részére, hogy teljes potenciálját kihasználhassa. Ennek megfelelően a pincészet körüli mély, szinte kőmentes talajú parcellákat Grenache fajtával ültetik be, a bőséges napsütéssel ellátott déli fekvésű parcellákat a Syrah és a Mourvèdre vörösbor alapanyagának szentelik, a sziklásabb, meszes domboldalak pedig Rollenak vannak fenntartva. Délkelet felé nézve a szőlőültetvényt közvetlenül éri a Földközi-tenger befolyása, a sós levegő finom karaktert kölcsönöz az itt termő szőlőnek.

A Minuty nagyszerű rozé borait - amelyek termelésük 85%-át teszik ki - elsősorban a rozé királyaként is ismert Grenache-ból és Tibourenből, a Saint-Tropez félsziget emblematikus fajtáiból állítják elő. A fehérborokat főként a Var-ban sok generáció óta termesztett Rolleból készítik, ami pedig a vöröseket illeti, Syrahból és Mourvèdre-ből állítják elő őket.

A Château Minuty nagy jelentőséget tulajdonít a természetes szerves anyagok felhasználásának, így a talaj dúsítása helyi kecske és juh trágyával történik. A szőlőket ökológiailag fenntartható környezetben szüretelik, gyomirtók és növényvédő szerek nélkül, a szőlőültetvényeket pedig egy védett erdős terület (Espace Boisé Protégé) veszi körül.
Emellett a Minuty az egyik utolsó birtok Côtes de Provence régióban, ahol a szüret kézzel történik azért, hogy a szőlő tökéletes állapotban érkezzen meg a pincékbe. Kíméletes zúzás után a szőlőt azonnal nagyon alacsony hőmérsékletre hűtik, és inert gázokat fecskendeznek be az oxidáció megelőzése érdekében, megakadályozván a visszafordíthatatlan íz- és szerkezetvesztést. A must ezután pneumatikus préseken megy keresztül, ahol először gondosan leszűrik, majd alacsony nyomáson tovább préselik. Hosszú, alacsony hőmérsékletű erjesztés után, amely lehetővé teszi a bor teljes aromájának és finomságának elérését, egy télen át fokozatosan ülepítik. Ezután kezdődik az elegyítés, amely folyamat során az évjárat és a fajták jellemzői párosulnak a Minuty különféle borainak előállításához.
A birtok négy saját termelésű château bort kínál. A Château Minuty 281 a Pantone királykék színéről kapta nevét, amely kontrasztos, halvány rózsaszín, gyümölcsös árnyalatokat zár palackba. Az elmúlt évtizedben az oltalom alatt álló eredetmegjelölésű (AOP - Appellation d'origine protégée) Or termékcsalád triója - Rose et Or, Blanc et Or, Rouge et Or - a birtok kulcsfiguráivá nőtte ki magát Jean-Etienne és François Matton gondoskodása alatt, akik egy olyan hármast szerettek volna megalkotni, ami jól tükrözi arculatukat és megtestesíti nemzedéküket. A Minuty emellett négociant borokat is árusít, a több, mint 25 éve forgalmazott, pazar Minuty Prestige Blanc, Rosé, Rouge, valamint a frissességet és gyümölcs kivonatot nagyszerűen ötvöző M de Minuty sorozatot, fehér, rozé és vörös változatban.

Az idei limitált kiadású M sorozat megálmodását egy művész duóra, Mina&Zosen-re bízták. Inspirációjukat a színkavalkádhoz a Château Minuty környezete nyújtotta, természetesen a Minuty M rózsaszínű, de a tenger kékje, a szőlő zöldje és a virágok színe is életre kel azon a palettán, amely az üvegeken található.

Akármelyiket is válasszuk, a Minuty-örökséget minden palackban foglyul ejtették, s alig várja, hogy onnan kiszabaduljon. Vacsora barátokkal, aperitif egy szorgos nap után, vagy ebéd a teraszon, mindenhova magával hozza Provence-t és a tenger illatát.

Asbóth Emma


Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal 0 Ft
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods