Provence és a levendula


A levendula nyugtató, finom illata és mély lila színe évszázadok óta elvarázsolja az embereket. Alapos okkal, hiszen felhasználása igen sokrétű: egyaránt helyet kap dekorációk, receptek, valamint természetes gyógymódok között is. Ha pedig levendulára gondolunk, akkor nekünk magyaroknak Tihany, s utána egész biztosan Provence az, ami eszünkbe juthat.


A levendula története a 19. század elejére nyúlik vissza, amikor még csak a vadonban termett, főleg pásztorok és parasztok szüretelték. Mára már háztáji kultúrája az uralkodó, amely két vadontermő fajta keresztezéséből jött létre. A hibridizáció lehetővé tette ennek a két szálnak a 20. század közepe táján történő összefonását majd akár ipari méterű termesztését, tekintettel az egyre növekvő igényekre. Az utóbbi évtizedekben a levendula szinonimájává vált Provence. A lila összes árnyalatában pompázó domboldalak a szőlőültetvényekkel tarkított falvak állandó jelenlevői. A helyiek számos módját felfedezték, hogy hogyan építsék be az életükbe. Előfordul olajban, mézben, különféle húsos receptekben, de akár sorbet-ban is. A levendula szezon sajnos nem egész évben zajlik, a legjobb időszak a mezők meglátogatására június utolsó hete és augusztus első hete közé esik. A csúcsvirágzás éppen most, július közepe körül van, bár csapadéktól függően ez évről-évre változhat. Mivel ez egybeesik a nagy forgalmú főszezonnal is, érdemes lehet előre érdeklődni: szeptember ugyan már valószínűleg túl késő lehet, azonban augusztus végén is szerencsével járhat az, aki el szeretné kerülni a tömeget és esetleg egy korai szürettel is össze szeretné kötni az utazást. Következzék 3 provence-i levendulamező, amelyet közül egyet-egyet mindenképp érdemes felkeresni.

 

Valensole-fennsík

A Valensole-fennsík levendulamezei talán nemcsak Provence-ban, de a világon is a leghíresebbek és a legtöbbet fényképezettek. A terület egyébként is tele van mezőkkel - nemcsak levendulával, hanem búzával és napraforgóval is -, mélykék tavakkal és festői falvakkal. A leghíresebb közülük maga Valensole, amely a fennsík felett helyezkedik el, központi látványossága a XI. századi Szent Blaise-templom. Itt, és a bájos Sainte-Croix-du-Verdon faluban rengeteg felfedezésre váró látványosság bújik meg, már csak ezért is megéri néhány napos kirándulás során útba ejteni. Levendulavirágzás szempontjából a Lavandes Angelvin-t kell kiemelni, amiről már biztosan mindenki látott képet, s ahonnan zavartalan kilátás nyílik a végtelennek tűnő levendula mezőkre.
A mezők közvetlen szomszédságában itt napraforgót ültettek, a mély lila és az élénk sárga egészen különleges összképet ad. A két növény párosítása egyébként is gyakori a térségben, az odalátogatás időzítésekor tehát azt is fontos figyelembe venni, hogy július végére a napraforgót betakarítják.

 

Luberon-völgy

A Luberon-völgy dimbes-dombos falvakkal és gyönyörű tájjal a helyiek kedvence. Ha az utazás során a hamisítatlan provence-i hangulat megismerése a cél, esetleg több romantikus falu, városka meglátogatása áll a központban és a levendula csak a bónusz, akkor a Luberon-völgy a tökéletes választás.
Ennek megfelelően tehát a levendulamezők itt kevésbé koncentráltan találhatók meg, mint Valensole-ban. A Luberon-völgy bája inkább a szeszélyes utcákban, falvakban rejlik. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ne lenne egyértelmű megtalálni s kiszúrni a levendulát vagy, hogy kevésbé lenne szép - továbbra is roppant impozáns látványt nyújt. A szőlőültetvények és az olajfaligetek között megbújva rengeteg levendulaföldet talál az, aki erre andalog.
Néhány kiemelt dolog a térségben a Senanque-apátság, ahol a kolostor mesebeli háttérrel szolgál a lila levendula hullámzó sorainak, a mezőkkel szegélyezett összekötő út Gordes, Lacoste és Bonnieux között, a kicsi, ám barátságos Rustrel falu, és Chateaux du Bois. A kastély meglátogatása csak szervezett túra keretén lehetséges. Érdekeség, hogy a mezők levendula illata itt érzékelhető a legjobban, köszönhetően annak, hogy a tengerszinthez képest ezt terül el a legmagasabban a provence-i régióban.

 

Sault Plateau

Sault falu egy hegygerincen ül, egyik oldalán erdő, a másikon lankás völgy található, a középkori hangulatot mai napig jól megőrző utcáin pedig öröm sétálni. Sault felé közeledni már önmagában is látványosság - a falu felé vezető út a levendulával teli fennsíkra nyújt kilátást. Mivel kisebb helyen, koncentráltabban terülnek el, mint a Valensole-fennsík levendulamezei, könnyedén fel lehet fedezni ezeket a mezőket gyalog vagy kerékpárral is, nem kell hozzá autóba ülni. Hogy még egyszerűbbé tegyék az idelátogatók dolgát, a legpompásabb mezőkön keresztül egy 5 km-es levendulaút kanyarog. Ennek kezdő pontjához autóval és busszal és érkezhetünk, egy nagy parkoló várja a sétálni vágyókat. A közelben a Vallon des Lavandes szeszfőzde található, ahova szintén érdemes betérni egy kóstoló erejéig, ha már arra jár az ember. Az egyik kiemelkedő terület a La Bastide des Bourguets-szel szemben lévő mező, amely háttérként a hegyeket és egy bájos kőkunyhót kínál. Aki ott egy pillanatra megáll, garantáltan úgy fogja magát érezni, mintha épp visszalátogatott volna a középkorba.


https://www.getyourguide.com/lavender-fields-provence
http://levendulamagazin.hu/kitekinto/23-a-levendula-utja-provence-turatervezes
https://www.roughguides.com/article/visiting-the-provence-lavender-fields-in-france/

Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal 0 Ft
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods