Minek kell megfelelnie az AOP minősítésű bornak


Az AOP, azaz az Appellation d'Origine Protégée (Védett Eredetmegjelölés) egy minőségi szintet jelöl a borok és más mezőgazdasági termékek, mint például az olívaolaj esetében, amely a legmagasabb szintű "védett eredetű" termékekre vonatkozik. Az AOP koncepciója az Európai Unió új bormarketing szabályozásából ered, amely 2009 augusztusában lépett hatályba. Ennek értelmében az eredetvédelem alapú minőségi rendszer kötelező az egész EU-ban, amely két osztályba sorolja a borokat: eredetmegjelölés nélküli és eredetmegjelöléssel rendelkező borok. A hagyományos AOC (Appellation d'Origine Contrôlée) megjelölés továbbra is használható.

Az AOP története a 20. század elejére nyúlik vissza, amikor Pierre Le Roy de Boiseaumarié és Joseph Capus előrelátó gondolkodása alapján létrejött a francia borászat szabályozása és az eredetvédelem alapú minőségi rendszer. Az AOP rendszer célja, hogy biztosítsa a termékek minőségét és eredetiségét, valamint elősegítse a terroir (termőhely) jelentőségét a termékek előállításában.

Az AOP termékeknek számos követelménynek kell megfelelniük, amelyek az alábbiak:

1. Eredet: Az AOP termékeknek egy meghatározott földrajzi területről kell származniuk, amelyet az INAO (Institut National des Appellations d'Origine) határoz meg.

2. Fajták: Az AOP termékek előállításához engedélyezett vagy megengedett fajtákat kell használni.

3. Termesztés: Az AOP termékek előállításához szabályokat határoznak meg a metszés, a hektáronkénti ültetési sűrűség és a termesztés típusa tekintetében.

4. Érettség és alkoholtartalom: Az AOP borok előállításához előírt mustsúlyokat és alkoholtartalmat kell elérni.

5. Hozam: Az AOP termékek előállításához meghatározott alap- és éves hozamokat kell betartani.

6. Feldolgozás: Az AOP termékek előállításához meghatározott módszereket és technikákat kell alkalmazni.

7. Minőségellenőrzés: Az AOP termékeknek rendszeres analitikai és érzékszervi vizsgálatokon kell átesniük, hogy biztosítsák a minőséget.

Összefoglalva, az AOP egy olyan minőségi szintet jelöl a borok és más mezőgazdasági termékek esetében, amely a legmagasabb szintű "védett eredetű" termékekre vonatkozik. Az AOP rendszer célja, hogy biztosítsa a termékek minőségét és eredetiségét, valamint elősegítse a terroir jelentőségét a termékek előállításában. Az AOP termékeknek számos követelménynek kell megfelelniük, amelyek az eredet, a fajták, a termesztés, az érettség és alkoholtartalom, a hozam, a feldolgozás és a minőségellenőrzés területén határoznak meg előírásokat.
Fontos megjegyezni, hogy az AOP vagy IGP besorolású borok esetében nem feltétlenül az élvezeti érték különbségéről van szó, hanem többek között az előállítás minősége és a terroir védelme érdekében tett erőfeszítések betartásáról, amely nem feltétlenül jelent különbséget a bor élvezeti értékében. Sok esetben a nagyobb készítési szabadságot biztosító eljárási besorolások esetén magasabb élvezeti értékkel bíró borok jönnek létre.


Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal 0 Ft
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods