Szorul a borszabályozási hurok


A francia kormány a tavalyi évben számos új törvényt fogadott el, amely élre állítja a borok körüli világot, az átláthatóság kedvéért. A legnagyobb visszhangot az a módosítás keltette, amelyben szigorúbb borászati szabályokat vezettek be az éttermekre, bárokra és kávézókra vonatkozóan. A létesítményeknek ugyanis ezentúl minden felszolgált bor eredetéről teljes körű információt kell feltüntetniük.



Amikor egy üveg bort rendel egy étteremben, az étlapon valószínűleg megtalálható, hogy honnan származik a bor, ám ez nem volt mindig így a pohárban vagy kancsóban vásárolt borok esetében. A legtöbb francia kávézó és étterem nem csak üvegként, hanem pohárban vagy különböző mennyiségben kimért kancsóban kínál alkoholt, amelyet néha un pot-nak is neveznek, különösen Kelet-Franciaországban. A tavalyi évben életbe lépett új törvénynek köszönhetően, ha ezek közül bármelyiket megrendeli, a bár vagy étterem köteles minden információt megjeleníteni a bor származási helyéről és védett földrajzi eredetéről (AOP), ha van ilyen.

A törvény a 2020-ban hatályba lépett, a francia gazdálkodók és termelők védelmét szolgáló Loi relation à la transparence de l'information sur les produits agricoles et alimentaires felülvizsgálata és további kiegészítése. A változás azért bír hatalmas jelentőséggel, mert eddig csak a címkékre vonatkozó szigorú szabályok és mulasztások esetén kiszabott súlyos büntetések léteztek a francia borszabályozás látóterében, mára azonban a kimért fogyasztás vetekszik az üzletben vásárolt palackok számával. A fogyasztókat pedig mindkét esetben egyaránt kötelesek védeni, ha nem épp jobban az utóbbi esetben.

Ezért minden olyan létesítménynek, amely bort árusít – akár a helyszínen, akár azon kívül, például valamilyen rendezvényen – a tájékoztatást teljes egészében írásban kell feltüntetnie. Hogy ez az étlapok, borlapok teljes újranyomtatását eredményezi nem is kérdéses, de talán még így is jobban járnak a létesítmények, mint az elmulasztása esetén fizetendő 1500 eurós pénzbírsággal való sújtás esetén.

Hogyan rendeljünk jól?

Une bouteille de vin rosé, s'il vous plaît – egy üveg rosé bort, kérem

Un pichet de vin rosé – egy kancsó rosé bor



Une carafe de vin – egy kancsó bor



A pichet és a carafe csak különböző szavak ugyanarra a dologra, amelyet a csapvíz (nem ásványvíz) rendeléshez is előszeretettel használnak a helyiek. Ha vizet szeretne az étkezéshez, kérjen un pichet d'eau-t vagy une carafe d'eau-t. A kancsók általában különböző méretűek, a leggyakoribb az 5 vagy 2,5 dl.

Un pot lyonnais – ha Lyonban vagy környékén tartózkodik, előfordulhat, hogy az étlapon a kancsóban kérhető borok mellett ez szerepel, amely kis palack alakú, nagyon vastag üvegfenekű kancsó gyakorta kerámiából vagy agyagból készült. A klasszikus pot lyonnais pontosan 4,6 dl vagyis valamivel több mint fél üveg űrtartalmú.



Un verre de vin rosé – egy pohár rosé bor



Encore de vin, s'il vous plaît – legfontosabb kifejezés mind közül, amikor utántöltést, még egy pohárral vagy kancsóval kérünk a borból



Érdekesség, hogy a boros kifejezések a szakmából kikúszva átértek a pénzügyek világába is. Az un pot-de-vin szó szerint egy kancsó bort jelentene, azonban a használatától függően lehet kenőpénz vagy megvesztegetés is. Borok estén azonban csak borravalóról beszélhetünk, pláne, ha a felszolgáló kitöltés előtt feltette a Qui va goûter? azaz a Ki kóstolja meg? kérdést, amikor az asztalhoz hozza az üveggel rendelt borunkat.

https://www.service-public.fr/particuliers/actualites/A15845

 


Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal 0 Ft
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods