Hogyan határozzuk meg a provence-i rozék színét


A borkóstolás rituáléja általában a bor színének megfigyelésével kezdődik. A látvány, az első benyomás. A szín megfigyelése tehát különös helyet foglal el az ízlésben. Főleg ennél divatos bornál, a rozénál, ahol a színskála igen változatos.

Franciaországban külön kutatóközpont foglalkozik a színmeghatározásokkal, színreferenciák készítésével mind vizuálisan és szemantikailag. Mivel igen nehéz a pontos meghatározás, többféle módszert fejlesztettek ki, amivel segíteni tudják a szakemberek munkáját. Az egyik a papír színskála, amit még régiók szerint is elkészítették. A Provence színskála a halványabb színekre összpontosít. Ez nagy színválasztékot kínál színintenzitással és árnyalattal, de nem teszi lehetővé a színek minősítését, megnevezését.

A pontosabb meghatározásra a „gél” verziót fejlesztették ki, ami három színinformációs forrást (vizuális megfigyelés, szemantikai leírás és számszerűsített kolorimetrikus adatok) gyűjt össze. Ezek lehetővé teszik a szín összehasonlítását és leírását a szakemberek számára.

A legelterjedtebb pedig a színdiagramm paletta, ami egyesíti a vizuális ábrázolást és a szemantikai leírást, valamint nagyobb változatosságot kínál, mint a papír színskála. Három különböző változata van: tiszta, közepes és intenzív. Ez a paletta kifejezetten versenyekhez és más bor útmutatókhoz nyújt nagy segítséget a világ minden részén. Lehetővé teszik kifejezésekkel és színes matricákkal a rozé borok sokszínűségének megnevezését világszerte.

Ezen eszközöket mind borászati ​​elemzések alapján fejlesztették ki, a színeket statisztikai válogatással (varianciaanalízis és hierarchikus osztályozás) választják meg, és a szókincset a technikusok konszenzusa vagy a Center du Rosé szakértői zsűri által végzett munka határozza meg.

Az AOC de Provence rosé világos színű palettájuk alapján lehet azonosítani tiszta és ragyogó rózsaszínű vagy narancssárga árnyalatokkal. Ez a sokrétű színtáblázat referenciát ad a rozé színének pontos meghatározására.

Sokféle szín lehetséges, de hét féle rosé alapszínt határoznak meg a provence-i régióban: licsi, őszibarack, lazac, sárgabarack, korall, málna és cseresznye.

Az alapszínek mellet többek között még a grapefruit, pomelo, mandarin, dinnye, mangó és ribizli is megjelenik a rosé színpalettán.

A szín persze függ attól, hogy milyen eljárással készítik az adott bort. A közvetlen préselés a borok alacsony intenzitású színeit adja, az őszibaracktól a mangóig. A hideg „héjmasszírozás” intenzívebb színeket ad a boroknak, a pomelo rózsaszíntől a ribizliig.

Mlle Rosé


Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal 0 Ft
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods