Hamisított francia rozék?


Egyre elterjedtebbek a Côtes de Provence-i roséborok jellegzetes stílusát utánzó palackok és címkék, de nem kell kétségbeesni: Provence szerint ezek a replikák nem tudják felvenni az eredetiekkel a versenyt!

A rosé sikere letagadhatatlan, a francia rosé minősége pedig vitathatatlan. Egyes régiók, mint például Provence, kimagaslóan ikonikusnak számítanak. Népszerűségére rátesz egy lapáttal, hogy a rosé borok minősége a régióban az utóbbi években egyre csak javult. Technikai szempontból a hőmérséklet szabályozása a szőlő betakarításától a bor palackos tárolásáig volt az egyik első figyelemre méltó előrelépés, a második áttörés pedig az oxigénkezelésből, az oxidáció szabályozásából és a rosé borra tervezett szőlőgazdálkodásból fakad. A márkák felismerve e sikereket, egyre inkább törekszenek rosé boraikban Provence-ra hajazni, s felúszni farvízükön azáltal, hogy palackjaikat a régióra jellemző formákban alakítják ki, a borokat pedig provence-inek hangzó nevekkel illetik. Ilyen például a „Providance” vagy amikor egy márka a borát kifejezetten Provence-nak nevezte, noha valójában Bordeaux-ból származott. Még a „provence-i stílusú rozé” kifejezés is potenciálisan problematikus lehet, amelyet a médiában gyakran használnak a bor színének leírására – pedig ez annál sokkal több.

A nemzetközi piacon elért sikerek miatt az utánzások száma megnövekedett, amely a provence-i-i borászok szerint bizonyos fokig hízelgő, azonban egy ponton túl már jogi kérdéssé válik. A régióban ugyanis nagyon szigorú szabályozások vannak érvényben azzal kapcsolatban, hogy melyik földrajzi árujelző miként használható. Kifejezetten elszomorító, hogy a meredeken nőtt esetszámok között nem csak más országokból származó utánzati kísérletek vannak, hanem egyre többen próbálnak ezzel Franciaországon belül is. A roséértékesítés piacvezetője Franciaországban torony magasan Provence, amellyel már csak a természeti adottságai miatt sem tud más régió versenyezni.

Provence híres halványrózsaszín borai a világon évente megtermelt 24 millió hektoliter roséból körülbelül egymilliót tesznek ki, de ahhoz, hogy egy bort „hivatalos” Provence rosénak minősítsenek, meg kell felelnie a Vins de Provence (CIVP) által meghatározott paraméterek egész sorának. A Vin de Provence egy olyan borminőségi egyesület, amely kiemelt feladatának tartja a régió borai hírnevének és minőségének védelmét, valamint a csalás elleni küzdelmet.

Két kérdéskörnél ismerhetjük fel legkönnyebben az üzletek polcain sorakozó, provence-i bornak kinéző utánzatokat. Az egyik, hogy a szabályozás szerint egy bornak 3 g-nál kevesebb maradékcukrot kell tartalmaznia, a másik, hogy legalább két szőlőfajtát kell használni ahhoz, hogy provence-i jelzőt kaphasson. Így ennek értelmében egyetlen fajta szőlőből készült rosé nem engedélyezett, sőt, még a fajtáknál is találkozunk megszorításokkal. Kizárólag bizonyos fajták engedélyezettek, amelyek közül a leggyakrabban előfordulók a Grenache, Cinsault, Syrah és Tibouren.

Ez a házasítási megközelítés a borok ízprofiljának javítása mellett azzal a hozzáadott bónusszal is kecsegtet, hogy a provence-i rosét nehezebben utánozhatóvá teszi. Ezért aki tudja, mit kell keresnie, egy címkén azonnal kiszúrja a turpisságot. A régió nem titkolt célja ezzel, hogy megőrizze ezt az értékes, különleges profilt, amelyet a fogyasztó sehol máshol nem találhat meg. Az engedélyezett fajták mindegyikének megvannak a jól ismert saját aromái, amelyeket közel lehetetlen mesterségesen leutánozni.

A régió borászai a másolókat nem látják fenyegetésnek. További védelem fakad abból, hogy Provence 2013 előtt borainak kevesebb mint 5%-át exportálta, most pedig 45%-ot. Mivel jóval később léptek az export piacára, mint számos más francia régió, lehetőségük volt arra, hogy tanuljanak azok hibáiból és az optimális pillanatban, kellő védelmi intézkedésekkel nyissanak a globális piac felé.

Provence azonban nem törekszik egyeduralomra. Versenytársakra mindig szükség van, így rozétermelőkre szerte a világon. Természetesen a piramis csúcsán szeretnének lenni, de ehhez szükség van egy piramisra. Amiből azonban nem engednek, az a jogszerű játékszabályok betartása és betartatása. És a formula működni látszik: 2022-ben a Provence rosé exportja mennyiségben +64%-kal, értékben pedig 100%-kal nőtt.

https://www.thedrinksbusiness.com/2022/10/copies-of-provence-rose-on-the-rise/


Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal 0 Ft
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods