Bor, karantén, film


A címben szereplő trió sokunk estéit leírja az elmúlt évből. Legyen szó gyönyörűen megfilmesített történetekről vagy a borkészítés rejtelmeit feltáró dokumentumfilmekről, a boros filmek egyértelműen közelebb hozzák a kedvenc palackjaink tartalmát és a mögöttük álló fáradságos munkát.

Kötelezően nézendő
Vannak azok a klasszikus kategóriába eső filmek, amelyekkel el kell kezdeni az ismerkedést, vagy ha már láttuk őket, egyszerűen nem lehet velük betelni.

Az első ilyen a Bor, mámor, Provence (A Good Year). A Peter Mayle regénye nyomán készült film 16 éve uralja a boros filmek porondját, alighanem az első, amelyik a cím kapcsán eszünkbe jutott. Az életigenlő és provence-i hangulatot tökéletesen lefestő film izgalmas történetvezetéssel, Russel Crowe és Marion Cottilard főszereplésével és egy pohár rozéval egy felszabadult este tökéletes receptje.

Több, mint 20 évet visszanyúlva megtaláljuk a másik boros remekművet, Pár lépés a mennyország (A Walk in the Clouds) címen. A Keanu Reeves főszereplésével készült film központi témája a szüret mellett egy erős szerelmi szál, amelyben kicsit minden összekeveredik, a szőlészeti munkákkal való ismerkedés mellett izgulhatunk tehát a főhős szívéért is.

Borban az igazság (Bottle shock), ahogy már az ókori görögök is tartották. A mondással megegyező című film egy valós történeten alapszik, az 1976-os Párizsi ítélet néven számon tartott esetet járja körül, amikor egy amerikai borász chardonnay-ja legyőzte a francia borokat. A sztori ugyan kicsit túlzó, kiszínesített verziót tartalmaz - köztudott, hogy a francia borok veretlenek -, Alan Rickman játékért már önmagában érdemes elővenni ezt a filmet.

Friss felhozatal
A bor mindig is örök téma volt és úgy tűnik az is marad, az elmúlt időszak ugyanis bővelkedett friss megközelítésre törekvő filmekben is. A magyar címét sajnos feleslegesen az elsőként említett provence-i remekműhöz igazították, azonban ez ne tartson vissza, a Bor, mámor, barbecue (Uncorked) egy remek film. A Disney- stílusú történet középpontjában egy fiatal felnőtt áll, aki a családi vállalkozás vezetése helyett sommelier szeretne lenni, tűzön, vízen, konfliktuson, nehézségen keresztül. Vicces, de olyakor komolyabb témákat feszeget, tökéletes kezdőpont újdonsült borfanatikusoknak a fogalmakkal, borstílusokkal való ismerkedéshez.

Zárásképp álljon itt a Borvidék (Wine Country), amely egy vérbeli csajos film. Női rendezés és az egyik legjobb női szereplőgárda jellemzi, ennek ellenére azonban nem felszínes. A történet központjában négy gimnáziumi barátnő áll, akik kiszakadnak az anya, főnök, feleség szerepből és elutaznak egy festői bor túrára egyikük 40. születésnapja alkalmából. A hosszúhétvége finom ételek és borok kóstolása mellett azonban az évek során megoldatlanul maradt konfliktusokat is felszínre hozza, ezek megoldásához sok borra és hajnalig tartó beszélgetésekre van szükség.

Asbóth Emma
https://winefolly.com/lifestyle/23-wine-movies-you-dont-want-to-miss/


Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal 0 Ft
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods