Pampelonne a tengerpartok ékszerdoboza


Világos homok, türkizkék, csillogó tenger. Az aktuális divatirányzatoknak megfelelő színű napernyők rengetegében strandklubok és bárok. A partokon szupersztárok, az öbölben pedig a hozzájuk tartozó szuper-jachtok. Ez St. Tropez leghosszabb, leghíresebb és legnépszerűbb strandja, a Pampelonne.

A strand valójában nem a nagyjából hat kilométerrel odébb fekvő St. Tropez-hez, hanem a közeli Ramatuelle falucskához tartozik. Ez azonban senkit nem tart vissza attól, hogy mint St. Tropez kiterjesztéseként tekintsen rá. A mitikus Pampelonne strand a térség ékköve, egy gyönyörű, védett öbölben található, több mint öt kilométer hosszan terül el. A partvonalat semmi sem szakítja meg, nincsenek monstrum szállodák, butikok, sétányok, szuvenír üzletek. Vannak viszont a háttérben gyengéden emelkedő dűnék, amelyekről Provence legjobb rozéi származnak.

Nyáron javarészt - de főleg július és augusztus hónap során - a strand forgalmas, már-már zsúfoltnak tűnik. Ezt mutatja a számos plage is, ahol az idelátogató luxus körülmények között átöltözhet, biztonságban tudhatja a holmiját, napozóágyat és napernyőt bérelhet, napnyugta után érkezve pedig extravagáns környezetben költheti el vacsoráját. A strandolás körülményeinek megválasztásában valójában csak a pénztárcánk szabhat határt. Amennyiben hajlandóak vagyunk 80-200 EUR-t áldozni egy napágyért – ami egy luxushotel hálószobabútorával vetekszik – és egy napernyőért, valamint kifizetni a borsos árat a „beachboy” által a homokban felszolgált elsőosztályú rosé-ért vagy champagne-ért, illetve a szinte ebédmenünek minősülő homárért, akkor páratlan élményben lesz részünk. Nem beszélve a körülöttünk pihenő vagy szórakozó „A” listás hollywood-i sztárokról. Az egyéb létesítmények is valóban kiválóak, számtalan nyilvános WC, zuhanyzó, elsősegélyt nyújtó állomás működik életmentőkkel június közepétől szeptember közepéig. A buszjáratok, amelyek St. Tropez központjából indulnak, csupán 15 perc alatt iderepítik az érdeklődőket, autóval érkezve pedig sok-sok, azonban augusztusban sosem elég parkoló áll rendelkezésre.
Napközben a törölközők egymást érik a parton, de ha valaki kalandvágyó és hajlandó egy kisebb sétával eltávolodni a tömegtől, tágasabb terekre lelhet. A strand csábít rá, hogy végigsétáljuk az oda-vissza több mint tíz kilométeres távolságot, azonban ügyeljünk rá, hogy ha erkölcsi korlátaink nem fogadják be a túlzott mértékben szabadon hagyott bőrfelületet, hosszú csukott szemű szakaszaink lesznek. Ugyanis Pampelonne strandjának több része tradicionálisan nudista, ahol pedig nem az, ott sem elvárás például a bikini felső részének feltétlen viselése. Valahol a francia szabadelvűség egyik kifejezése. Annak pedig, aki igazán nyugodtan szeretné tölteni vakációját, érdemes megfontolnia a főszezonon kívüli idelátogatást, szeptember vége például tökéletes időpont lehet - a nap még mindig csontig hatolóan átmelegít, a tenger kellemesen langyos, de az iskola kezdetével a strand lényegesen kevesebb látogatóra számíthat.

A tenger és a vitorlázás több mint hívogató elfoglaltság azok számára, akik két rosé szürcsölése között nem csak sütkérezni és megmártózni érkeztek. A hosszú homokos szakaszon erre is akad bőven lehetőség, kalandjainkat pedig vízimentők kísérik figyelemmel. A mozgalmas nyári hónapokban akad munkájuk bőven, a víz meglehetősen zsúfolttá válhat, amikor a jachtok kikötnek a parttól nem messze és vendégeiket motorcsónakkal szállítják a tengerparti klubok valamelyikébe ebédelni.

Ugyanis választék van bőven! A térségben találhatók Dél-Franciaország leghírhedtebb strandklubjai, amelyek közül a Club 55 és a Nikki Beach nagy népszerűsége miatt kiemelkedik. Amennyiben valaki híreségekkel szeretne összefutni, ezen a két helyen kell kezdenie a keresgélést. A Club 55 helyszínül szolgált a Bridgette Bardot főszereplésével készült „És Isten megteremté a nőt” című filmhez, s azóta is nagy formalommal bír. A rusztikus egyszerűségének ellenére meglehetősen drága, azonban az ételek pont olyan lélegzetelállítók, mint a miliő. A kultikus hely forgalmát tekintve azonban egyöntetűen kijelenthetjük, mindez az ideérkezőket csöppet sem zavarja, az élményért fizetnek, és azt meg is kapják. Néhány klub, amelyik a strandtól hátrébb helyezkedik el, saját medencével is rendelkezik - bár a tenger számukra sincs messze. Ilyen a klubok másik királynője, a Nikki Beach. A Nikki Beach azokhoz szól, akik részesei szeretnének lenni a Cote d’Azur csillogásának. A stílusos luxus klub elengedhetetlen párnázott napágyaival és medencéjével az éjszakáért rajong igazán, ilyenkor ugyanis számos nagynevű DJ lép fel, éjt nappallá téve. Ezen a szakaszon található a Moorea Beach Club is, ahol a party hangulat gyakorlatilag egész nap, este 9-ig tart, míg a Le Jumeaux egész évben nyitva tartó játszótérrel a családosok számára is bázis lehet. Thai ételekért és masszázsokért a La Cabana Bambou legyen az úticél, igazán pikáns menüért pedig az Aqua Clubot kell keresni. Az elmúlt évek során komoly átrendeződés volt tapasztalható a plage-ok terén, sok megszűnt és nem minden esetben vette át a helyét más üzemeltető. Az önkormányzat törekszik megakadályozni a luxusklubok térfoglalását, ezzel biztosítva a szabadstrandra igényt tartó látogatók érdekeit. Mindemellett a legrégebbi és leghíresebb beach klubok helye örökre biztosítva van a tengerparton.

Jól látható, hogy az ide látogató mindent megtalál, amire csak egy exkluzív tengerparton szüksége lehet. Egy percig sem érdemes gondolkodni rajta, kerekedjünk fel, irány Pampelonne! Ki-ki busszal, autóval, vagy épp luxus jachton.


Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal 0 Ft
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods