Esküvő és bor


A legtöbb pár életében az esküvőszervezés szentimentális mivolta mellett egyben egy hatalmas buli megszervezését is jelenti, amely során rengeteg szempontot szem előtt kell tartani. Míg egyes részeltek kevésbé szórakoztatók, mások kifejezetten élményszámba mennek már a készülődés alkalmával is. A tökéletes bor megtalálása mindenképpen ez utóbbi kategóriába tartozik, már önagában is jó szórakozást nyújthat, hiszen ahhoz, hogy kiválasszuk a nyertes italt, előtte komoly kóstolást kell tartani! Mi sem jobb alkalom erre, mint az október 16-án megrendezésre kerülő Esküvő Kiállítás - IMAGINE Wedding Show, amelyen a Vinotiq is képviselteti magát és egyedülálló módon elhozza Franciaország exkluzív rozéit.

A borok fanatikusainak nem jelent túl nagy gondot, hogy a vacsorához kiválasszák kedvenc italukat, ám egy olyan nagyszabású rendezvényhez, mint amilyen az esküvői fogadás, a szakértőnek és a kezdőknek épp ugyanannyira fejtörést okozhat a tökéletes bor kiválasztása. Ugyan több száz vendég ízlését eltalálni közel lehetetlen vállalkozás lenne, az esküvőn kínált borok csínját-bínját jelentheti a felszolgálás módjától a hőmérsékleten át, egészen a menüpárosítás sokat vitatott kérdéséig minden apró részlet, s hogy miből, hány palackot kell vásárolni.

Hagyományosan az a feltételezés, hogy az őszi vagy téli esküvő automatikusan vörösbort jelent, akárcsak a tavaszi vagy nyári ünneplés a fehérbor, illetve rozébor szinonimája. Valójában azonban közelről sem számít ennyit az évszak maga, sokkal inkább a menü összetétele, ami a mai gasztronómiai alkotások világában értelemszeren már nem kötött a szezonalitáshoz. A legtöbb ember azt szeretné inni, amit szeret, fittyet hányva a hőmérsékletre odakint, így válhat a rozé is egy tavaszi nedűből egész éves szupersztárrá, mindegy, hogy az esküvő melyik évszakban van addig, amíg beleillik a menübe. Anthonio Giglio borszakértő szerint az elmúlt évek egyik kiemelkedő trendje lett a rozé, mert a párok úgy gondolják, könnyen áthidalhatják vele a fehéret és a vöröset, valahol kettő között félúton. Nem utolsó szempont egy esküvő alkalmával a vizuális reprezentáció sem, s mivel a rózsaszín különféle árnyalatai a leggyakrabb dekorációs színek, az összképbe tökéletesen beleillik egy-egy palack rozé az asztalokra.

Az ételpárosításokról röviden annyit lehet elmondani, hogy a hasonló ízvilágot hordozó borok és ételek alapvetően jól kiegészítik egymást. Összességében a kiegyensúlyozott, megbízható borok választására érdemes törekedni, amelyek az este során különféle ételekkel párosíthatók, így eggyel kevesebb fejtörést okoz, mit mikor kell felszolgálni, és mit mikor kell fogyasztani, a vendégek pedig még felszabadultabban tudják élvezni az estét. Nem érdemes túlbonyolítani, hiszen azok is szívesen visszatérnek a letisztult alapokhoz, akik már esetleg rettentő kifejlett és szerteágazó ízléssel rendelkeznek. Az egyszerűség kedvéért válasszon egy könnyű, frissítő rozét, amely számos étel tökéletes kísérője lehet, legyen szó csirkéről, halról, salátákról vagy tenger gyümölcseiről. Elengedhetetlen egy esküvő alkalmával, hogy eldurranjon néhány dugó, ezért a pezsgőről sem szabad megfeledkezni, amelyet napjainkban sok pár elegáns prosecco-ra cserél.

Legyen a fogadás a tél közepén beltéren, vagy nyáron egy mezőn, mindig törekedni kell a borokat a megfelelő hőmérsékleten tárolni és kitölteni. Ezen nem érdemes spórolni, a fehéreket, rozékat, pezsgőket akár jégen is fel lehet szolgálni, mondván, hogy a túl hideg bor még felmelegedhet, ám a túl meleg bor már a kezdetektől fogva veszteség. Amennyiben dekantálásra nincs szükség, az üveget tartsuk az utolsó pillanatig bontatlanul, nehogy elpárologtassa aromáját, ízeit.

A poharakat tekintve érdemes 2,5 dl-es méretnél nagyobbat nem választani, s nem csak a pénztárcánk szempontjából. A kézben tartott bor idővel felmelegszik a pohárban, a gyöngyöző italok pedig elvesztik pezsgésüket. De vajon hány üveg bort jelent mindez összesen? Az aranyszabály, hogy egész estére legalább egy üveg bort kell számítani fejenként, majd hozzáadni egy keveset. Ha például 150 vendéget várunk az esküvőre, érdemes 180 palackot beszerezni. A kibontatlan üvegeket sok helyen vissza lehet vinni, vagy, ami még jobb, el lehet tenni, hogy a nászúton s az után is élvezhessük.

De ha csak egy szempontot visz magával az esküvőre készülő pár: mindig olyan fajtát válasszon, amelyet otthonában is szívesen kibont, hiszen a bor valójában sok mindent elárul fogyasztójáról, s aznap a szerelmi történet részévé válhat.

 

Forrás: https://winefolly.com/tips/buying-wedding-wines/

Köszönjük az Esküvő Classic magazinnak, hogy a ilyen gyönyörű képeket készítettek a borainkról!


Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal 0 Ft
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods