Côte d'Azur


Elegáns, fákkal szegélyezett körutak, csinos butikok, kiváló éttermek, tele aranybarnára sült vendégekkel. Nem véletlen, hogy ez a miliő - a Fölközi-tenger élénk kékje, amely körbe öleli az öblöket, a szigeteket és az arany tengerpartokat - sok művészt és idelátogatót megihlet. A francia Riviéra évtizedek óta tartósan elbűvölő célpont a nagyérdemű számára. Ugyan nekünk, magyaroknak a Balaton a Riviéra, azért érdemes néhány szót ejteni a magyar tenger francia nővéréről, a Côte d'Azurról is.

A napos időjárásának és a hangulatos üdülőhelyi légkörnek köszönhetően Európa egyik legnépszerűbb nyári úticéljával találjuk szemben magunkat. A francia Riviéra a part mentén húzódik Mentontól Théoule sur Merig és fel, egészen a Déli-Alpokig, számos város, köztük Nizza, Cannes, Antibes és Vence, valamint 14 természeti park, római romok, középkori falvak és Monaco térsége. Míg a Riviéra vélt csillogása és árazása kezdetben ijesztőnek tűnhet, turisztikai és költségvetés-barát úti célként is tekinthetünk rá, amely azonban jelentősen különbözik Franciaország többi részétől.

Côte d'Azur történelméről természetesen ennél többet is el lehet mondani. A 18. században még sehol nem voltak a hullámokat hasító szuperjachtok, a francia Riviéra egy álmos halászati régióban szunnyadt. Idővel azonban a brit arisztokrácia beleszeretett a területbe és a part gyorsan a nyomorúságos brit telek gyógyírévé vált. Viktória királynő, II. Sándor cár és III. Napóleon csak egy maroknyi híres látogatója volt a térségnek, a gazdagok fejlesztése mentén a turizmus ezután fellendült, és mai napig tart - aki idelátogat elegáns szállodákat talál, amelyek különleges éttermekkel vállvetve sorakoznak a part mentén. Köztük bújik meg a világ egyik legikonikusabb strandklubja, a Club 55. A Brigitte Bardot film szereplőinek és stábjának frissítőinek biztosítására létrehozott az „És Isten megteremté a nőt” klub a pamplonai tengerparton egy bohém, mezítlábas bárból virágzott fel a Côte d'Azur mai ismert ékkövéig. A filmipar másképp is bebetonozta magát a térségbe, hiszen az 1946 óta megrendezett cannes-i filmfesztivál a világ egyik legrangosabb filmművészeti eseménye, amikor Hollywood apraja-nagyja eljut a csinos üdülővárosba. Nincs még egy olyan hely, ahol a múlt és Hollywood olyannyira találkozna, mint a francia Riviérán, hiszen a mozi aranykorában, az 1950-es évek alatt a történések középpontjában állt a térség. Grace Kelly színésznő 1956-ban vette feleségül Rainier monacói herceget, több mint 400 méter selyem, taft, csipke és gyöngy viselése közben. Liz Taylor több férjével is Cannes-ban nyaralt. Greta Gabo és Frank Sinatra a Christina O. Aristoteles luxus jacht fedélzetén napozott, míg Rock Hudson az exkluzív Hotel du Cap Eden Rock-ban szállt meg. De az olyan mai hírességek, mint Kylie Minogue és Beyoncé is szívesen látogatnak ide kikapcsolódásuk alkalmával.

Szórakozni azonban nem csak bárokban és eseményeket lehet! Kevés kaszinó büszkélkedhet olyan legendás státusszal, mint a James Bond- filmből megismert Monte Carlo Kaszinó. A Belle Époque épület 1859 óta a nagy gazdagok játszótere, ólomüveg ablakokkal, szobrokkal, festményekkel és csillogó csillárokkal bőven díszitett. A francia Riviérán a palotákra emlékeztető szállodák és nagy villák keverednek az 1930-as évek modernista lakásaival és a középkori utcák mentén megbújó színes redőnyös épületekkel. A régió a gyönyörű art deco és a Belle Époque épületeket részesíti előnyben, olyan konstrukciókkal által, mint a monacói katedrális és a rózsaszínű Villa Ephrussi de Rothschild. A világos, élénk színek és a mérsékelt éghajlat többek között Pablo Picassot is inspirálta, aki évekig lakott és festett Antibes tengerparti városában. Henri Matisse élete utolsó éveit Cimiezben (Victoria királynő egyik volt nyaralójában) töltötte, míg F Scott Fitzgerald Antibesben és Edith Whartonban élt, közvetlenül Hyeres mellett. A XXI. században, ezek még mindig egy A-kategóriás sztárokat vonzó térségnek számítanak, ahol Bono és Elton John is időről időre otthonra lel.

Felhasznált források:
https://ca.france.fr/en/cote-dazur
https://www.travelcaffeine.com/french-riviera-vacation-guide-tips/
https://www.trafalgar.com/real-word/seven-reasons-visit-french-riviera-glamorous/


Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal 0 Ft
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods