A borospoharak ereje


Míg sok borrajongó felismeri a különbséget a fehérboros és a vörösboros poharak között, a legtöbb ember nem méri fel a poharak hatalmas választékát. Pedig bizonyított tény, hogy a különböző borfajtáknak meghatározott típusú borospoharak állnak jól, amelyek méretük, formájuktól függően lehetővé teszik, hogy a fogyasztó értékelni tudja az ízek és aromák teljes skáláját. Noha aki a bort szereti, bármiből ihatja, érdemes azonban a megfelelő pohártípusokra beruházni.

Miért számít az üvegáru?

A megfelelő típusú borospohár kiválasztásánál kulcsfontosságú szerepet a párolgás kérdése tölti be. Tanulmányok kimutatták, hogy a borospohár formája észrevehető hatást gyakorolhat a bor aromájára és ízére, attól függően, ahogy a pohár az etanol párolgását lehetővé teszi. Míg egy klasszikus borospohárban alacsonyabb az alkoholkoncentráció a pohár közepén, mint a gyűrű környékén, addig a martinis vagy egy egyenesfalú pohárban nem. Ez a gyűrűjelenség lehetővé teszi számunkra, hogy a gáznemű etanol zavarása nélkül élvezzük a bor aromáját. Ennek megfelelően a borospohár formának nagyon kifinomult funkcionális kialakítása van a bor kóstolását és élvezetét tekintve.

És a bor aromája kétségkívül fontos a borkóstolás során. Ezek az aromás gőzök már azelőtt támpontot adnak a fogyasztónak arra vonatkozólag, hogy milyen ízösszetevők vannak a választott pohárban, még mielőtt megkóstolná azt. Felkészítik az agyat az ízre, és hozzájárulnak a borkóstoló élményéhez. Aki nem hiszi, járjon utána, itt egy kísérlet otthonra: vegye elő kedvenc borát, töltse ki néhány különböző pohárba. Legyen köztük egyenesfalú, pezsgős, vörösboros is. Az ízek vagy illatok eltérő érzete garantált!

A legjobb borospoharak vörösborokhoz

Amikor a legjobb vörösboros pohár kiválasztásáról van szó, első gondolatunk az oxigén körül forog. Amikor a bort oxigénnek teszik ki és hagyják lélegezni, a finom ízek felfedik magukat, új, ínycsiklandozó zamatok és aromák alakulnak ki. Mivel a vörösborok teltebb testűek és intenzívebb ízűek, mint fehér vagy rozé társaik, kulcsfontosságú, hogy olyan poharat válasszunk, amelyben vörösborunk lélegzik. Az öblösebb kehellyel és szélesebb peremmel rendelkező borospoharak lehetővé teszik a vörösbor oxidációját és az aromák fejlődését fogyasztás közben. És mivel nagyon sok fajta vörösbor létezik, vannak speciális vörösboros poharak, amelyek különféle fajtákhoz passzolnak. Íme néhány:

Bordeaux pohár
Magas pohár, széles kehellyel, a bordeaux-i pohár a testes vörösborokhoz a legalkalmasabb. Válassza ezt a poharat, ha Shirazt vagy Cabernet Sauvignont iszik.

Burgundy pohár
A bordeaux-i pohárhoz hasonlóan, de szélesebb karimájával, a Burgundy pohár is tökéletes a világosabb testű, finomabb ízvilágú vörösekhez. Válassza ezt a poharat, ha Pinot Noirt szeretne kortyolni.

Sztenderd borospohár
A szokásos borospohár a legtöbb ember számára ismerős. Ennek a pohárnak szűkebb a pereme, mint az előző példáknak, és tökéletes közepes és testes vörösborokhoz, mint például a Malbec.

A legjobb rozé és fehérboros poharak

Ha Ön inkább a rozé- vagy a fehérbor szerelmese, akkor sem mindegy miből fogyasztja! Noha a rozéborok kevésbé testesek és kevésbé intenzív ízűek, mint a vörösborok, mégis számít, milyen pohárban tálaljuk őket. A vörösborokkal ellentétben a keskeny edényű poharakba a könnyű testű borok passzolnak a legjobban. A kisebb poharak ugyanis a hűvösebb hőmérséklet fenntartásával meg tudják őrizni a gyümölcsös, zamatos ízeket.

Továbbá, mivel a fehérboros poharak rövidebbek, csökken az ivó orra és a bor közötti tér, így valóban megtapasztalhatja a bor fenséges aromáját is.

Mivel azonban a rozék nagyon változatosak, vannak kivételek e szabály alól. Például a testesebb rozék vagy a tölgyhordóban érleltek öblösebb pohárban is felszolgálhatók. A pohár ugyanis a nyelv hátsó részébe irányítja a bort, így a merészebb ízek intenzívebben ízlelhetők meg.

 

A legjobb típusú borospoharak habzóborokhoz

Ha habzóborok, például Brut felszolgálásáról van szó, a pezsgős flőte, azaz a klasszikus egyenes, magasfalú pezsgőspohár jön szóba.

Mivel a habzóborokat a legjobb hidegen tálalni, a flőte pohár hosszú szárai tökéletesek - az ivók meg tudják tartani a poharukat anélkül, hogy a hőt átadnák a kezükből a bornak. Éppen ezért kerülje a szár nélküli poharakat akkor is, ha rozéról vagy fehérborról van szó, mivel a szár nélküli borospoharak arra kényszerítik, hogy kezében tartsa a poharat, ezért az értékes nedű könnyen és gyorsan az optimális hőmérséklet felé melegszik. Ez azonban sokkal kevésbé számít vörösbornál, mivel azt kissé melegebben szolgálják fel.

A pezsgőspoharakat kifejezetten a bor ikonikus buborékainak megtartására is tervezték. Mivel a fuvolák hosszúak és vékonyak, kicsi a felületük, ami azt jelenti, hogy a buborékoknak kevesebb idejük van az oxidációra. Ha a pohár alja hegyes, V formájú, a buborékok látványosabban és esztétikusabban tudnak a felszín felé szaladni. Néhány érlelt pezsgőt és cava-t azonban érdemes tulipán alakú pohárban tálalni, mert az a szélesebb kehellyel rendelkező pohár az édes, gyümölcsős pezsgők esetén gyönyörűen összegyűjti az aromákat.

 

Ideje koccintani

Az ételek borral való párosításához hasonlóan a megfelelő borospoharak kiválasztása segíthet kiemelni a bor jegyeit, ízeit és textúráit. A borospoharak kiválasztásakor először figyeljen a felszolgált bor testére. Ha testes vörösről van szó, válasszon bordeaux-i poharat. Ha világos testű vörösről, mint a Pinot Noir, válasszon szélesebb karimájú poharat.

A rozéborokhoz általában egy szűk peremű kis pohár a megfelelő. Ne felejtse el azonban a testesebb rozékat szélesebb pohárban tálalni, hogy megtapasztalhassa az aromák teljes skáláját. Ha habzóborokról van szó, válasszon hosszú szárú poharat, hogy elkerülje az ital túlmelegedését a felesleges kézérintéssel.

Számos tényező befolyásolhatja borfogyasztási élményét, és a megfelelő borospohár kiválasztása csak az egyik módja annak, hogy a legtöbbet hozza ki az üvegből.

https://vinepair.com/wine-101/wine-glass-guide/
https://www.wtso.com/blog/a-comprehensive-guide-to-different-types-of-wine-glasses/
https://inspiringvines.com/blogs/articles/different-wine-glasses-do-they-matter



Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal 0 Ft
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods