A borhűtés fortélyai


Néhány szabály azért született, hogy megszegjük őket. Vörösbort párosítani csirkével? Étkezés után meginni egy pohár aperitifet? Egészségünkre! Bizonyos esetekben fölösleges korlátok közé szorítanunk magunkat, a borozás is az élvezetről szól, nem pedig a szabályok betartásáról. Alapvetően. Azonban amikor a bor hőmérsékletéről esik szó, bizonyos szabályok mégis örökérvényűek - éppen az élvezet fokozása érdekében. Következzen néhány egyszerű tipp és trükk, amelyeket nem árt szem előtt tartani, mielőtt kibontja a kedvenc palack borát!

Miért számít a bor hőmérséklete?

A bor hőmérséklete jelentős hatással bír a bor ízére. Míg egy megfelelő hőmérsékleten felszolgált pohár bort öröm ízlelgetni, a hibásan megválasztott hőmérséklet csúfos sebet ejthet a borkóstolón.

Előfordult már, hogy egy enyhén meleg pohár rozét szolgáltak fel? Bár iható lehetett, valószínűleg nem volt annyira élvezetes. A rozéknak ugyanis szükségük van egy kis hűtésre ahhoz, hogy finom aromáik tündökölhessenek és előbújhasson rejtett savasságuk. Az érem másik oldalán, ivott már valaha egy jegesen hideg rozét? A rozé túlhűtése miatt az ízek elnémulnak és szinte vizesek lesznek, főleg jégkockára öntve. Nem árt tehát az egyensúly.

A habzóborok esetén, mint a pezsgő, a cava és a prosecco, a hűtésnek biztonsági oka is lehet: a habzó italok hidegen tartása biztosítja, hogy a palackban uralkodó túlnyomás bennmaradjon, és ne pattanjon ki váratlanul a dugóval együtt.

Épp ezért - noha a felszolgálás hőmérséklete e cikk témája - a bor megfelelő tárolása is kritikus fontosságú a bor minőségének megőrzése céljából. A bor törékeny dolog. Elegendő aromái megváltozásához, elhalványulásához az is, ha csupán túl sokáig marad meleg szobában - egy ilyen malőr teljesen tönkreteheti az ízeket.

A legjobb hőmérséklet rozékhoz és fehérborokhoz

A rozé- és fehérborok hűtéséhez tulajdonképpen nincs egy ideális hőmérséklet. Ehelyett érdemes megnézni a bor stílusát, amelyhez az üvegen is kapunk támpontokat. Nagy általánosságban kijelenthető, hogy a legtöbb rozé ideális hőmérséklete 9-11 fok közé tehető. Minél értékesebb egy bor, annál óvatosabban hűtsük, hiszen a túlzott hideggel tönkretesszük az aromáit is. Míg a magas savtartalmú borok (például a rizling) 10-12 fok körüli hőmérsékleten üdék és frissek, a testes fehérborok (például a Chardonnay) hidegebb hőmérsékletet igényelnek, hogy kiemeljék gazdag, vajas textúrájukat, ezért 8-10 fokon ajánlott őket hűteni.

Ne essen kétségbe, ha nincs otthon borhűtője: amennyiben rozét szolgál fel egy vacsora partin, hűtse be az üveget a hűtőszekrényben, majd tálalás előtt 25-30 perccel vegye ki és hagyja kicsit felmelegedni, mielőtt kinyitná.

A legjobb hőmérséklet a vörösborhoz

A vörösbort hagyományosan melegebben szolgálják fel, mint a rozé és fehérborokat, hiszen, ha a vörösbort túl hidegen tálaljuk, az előhozza a savas ízét, amely könnyedén felülírja az összes többi aromát. Egy nemzetközileg elterjedt mítosz szerint a vörösbort szobahőmérsékleten kell felszolgálni, ez azonban nem teljesen igaz: a túl meleg vörösbor felszolgálása ugyanúgy kiegyensúlyozatlannak tűnhet. Először is, a melegebb éghajlaton a szobahőmérséklet jelentősen eltér a hűvösebb éghajlattól, ennek megfelelően az ausztrál borkedvelők sokkal melegebben fogyasztanák borukat, mint az izlandi borrajongók. Másodszor, ha egy bornak magas az alkoholtartalma, akkor túl melegen tálalva égető érzést kelt a szájban, hasonlóan ahhoz, mint amikor egy pohár whiskyt iszunk. Míg a magas tannintartalmú borok, mint például a Cabernet Sauvignon, valamivel melegebb hőmérsékletet is elbírnak, a könnyebb borok, mint a Pinot Noir egy kicsit hűvösebb időjárást preferálnak.

Tálaljuk a testes vöröseket, például a Syrah-t 15-18 fokon, a világos, gyümölcsös vörösnek pedig előnyös a hűvösebb hőmérséklet, 12-15 fok.

Ha vörösbort iszik, tálalás előtt tegye be az üveget a hűtőszekrénybe 30 percre. Ezután vagy dekantálja, vagy tölste ki egy pohárba és hagyja 10 percig lélegezni, melegedni, mielőtt elfogyasztására kerül sor.

Hogyan érjük el a tökéletes borhőmérsékletet

Tárolásra egy borospince a legideálisabb, legtöbben azonban nem tudják megengedni ezt a luxust, már csak akár helyszűke miatt is. A szabályozható borhűtő meggondolandó beruházás lehet azoknak, akik rendszeresen szeretnének kimagasló minőségű borokat vacsoraasztalukra, ám ahogy láttuk, egy sima hűtőszekrénnyel is meg lehet oldani a hűtést.

Annak érdekében, hogy a bor olyan maradjon, ahogy azt a borász eltervezte, érdemes tárolás közben megmozgatni - amennyiben klasszikus parafával zárták le -, valamint figyelni a palackon a romlás jeleit. A meleg hőmérsékleten tárolt palackok parafadugója elkezd kidudorodni, és a benne tárolt nedű íze állott lesz.

A bor megfelelő hőmérsékleten történő felszolgálása kiemeli annak egyedi ízeit és javítja a fogyasztási élményt. Az optimális borhőmérséklet nagyban függ az Ön által fogyasztott bor típusától, a borban lévő tanninok mennyiségétől és természetesen a személyes preferenciáktól is.

https://winefolly.com/tips/white-red-wine-temperature/
https://www.decanter.com/learn/red-wine-serving-temperature-420885/
https://www.winespectator.com/articles/how-to-serve-wine-temperature
https://www.winemag.com/2015/03/03/your-cheat-sheet-to-serving-wine/


Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal 0 Ft
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods