Borbeszéd: hogyan beszéljünk a borokról?


Könnyű a valóságtól elrugaszkodottnak tűnni, amikor borokról beszélünk. Bár nincs szükség magasztos és fennkölt kifejezésekre ahhoz, hogy borokat kóstoljunk, mégis nagyon fontos megtanulni beszélni az imént tapasztalt ízekről. Hogy miért? A borban tetsző tulajdonságok pontos leírása az egyetlen módja annak, hogy egy étteremben a pincért vagy egy üzlet alkalmazottját a helyes irányba tudjuk terelni.

A csúf igazság, hogy nem feltétlen fogunk egy virágokat és fűszeres vaníliát idéző rozét kortyolgatni, ha csak „rozét” kérünk. A jó hír viszont, hogy nem kell sznobnak tűnni ahhoz, hogy borokról beszéljünk. Sőt, nem kell elvont, sommelier szintű szókincset vagy enciklopédikus ismeretek sem elsajátítanunk a szőlőültetvények nevéről.



Test
A borok testéről akkor beszélünk, amikor szeretnénk leírni, hogy milyen érzetet kelt a szájban. Egyes borok teste könnyű, textúrájuk karcsúbb, érzésre szinte a vízre hasonlítanak. Valószínűleg ezek azok a borok, amelyeket extra fűszeres ételek mellé szeretünk fogyasztani, vagy amikor piknikezés közben kibontanánk valami mennyeit az ebéd mellé. Ezeket a borokat érdemes lassan kortyolgatni, fogyasztásuk gazdag, selymes ízérzetet hagy maga után.

Savasság / édesség
Az ételekhez hasonlóan a boroknál is mindig szerepet játszik a savasság és az édesség. A legtöbb bor esetén mindkettőt valamilyen mértékben kifejezhetjük, de az, hogy egy bor milyen ízvilágot hordoz, a kettő egymással alkotott játékából határozható meg igazán. Elképzelhető, hogy egy bor erjedése után kevés cukor marad a palackban, de az is lehet, hogy azért nem édes az íze, mert aromáiban citrom-lime fanyarsága is megfigyelhető, amely a cukor élét elveszi. Hasonlóképpen, egy borban lehet a legkevesebb cukor, ám hathat mégis édesnek, ha nincs benne savasság, amely kiegyensúlyozná. Ettől függetlenül a magas savtartalmú borok általában élénk és világos ízűek, ínycsiklandó ízvilágúak, amelyekből folyton újabb és újabb pohárral szeretnénk fogyasztani, míg a kevésbé savas borok simábbak, sűrűbbek és kerekebbek, hamarabb eltelítődünk velük.



Gyümölcs
A bor szőlőből készül, biztos vagyok benne, hogy ezt minden olvasónk tudja. Azonban az erjedés egyes csodái révén a rozék íze nem csak a szőlőére emlékeztet, hanem megtalálhatók benne a meggy, az alma, a sárgadinnye, a málna, az őszibarack és minden más elképzelhető gyümölcsfajta aromája is. Gyümölcsök kiemelésével kóstolás közben olyan emlékeket tudunk felidézni, mint a nyári bogyós gyümölcsök, citrusfélék vagy nyaralás során fogyasztott trópusi gyümölcsök. Ide sorolhatók még a fűszeres ízek is, mint a vanília, vagy a mézeskalács illata.

Tanninok
Ez az egyik legzavarosabb tulajdonság, amelyet az emberek kóstolás során leírni próbálnak, pedig valójában nagyon könnyű megérteni. A tanninok a borban természetesen előforduló molekulák, amelyek miatt a fogasztó száját egy korty után azonnal kiszáradtnak érezheti. Aki valaha iszogatta túl sokáig ázni hagyott teáját pontosan tudja, milyen íze van a tanninoknak. Általános szabály, hogy minél tovább ül a bor a szőlő szárával, héjával és leveleivel, annál erősebb íze lesz. Ezért a vörösborok általában több tannint tartalmaznak, mint a rozéborok. A cserzőanyagok általában némi szünetre kényszerítik a fogyasztót, egyesek szerint ezért a tannintartalmú borok jobban kiélvezhetők, mások szerint fogyasztásuk túl körülményes.



Ezt mindenki eldöntheti magának, ahogy azt is, hogy a fenti ismeretei mentén mit gondol a korábban ivott borokról, mit szeret vagy mint nem szeret bennük. Aki lelkes tanuló, készíthet egy listát néhány kulcsfontosságú kifejezésről, amelyek leírják álmai borát. Az is elképzelhető, hogy valaki különböző ételek, események során eltérő jellemzőkel bíró bort szeret fogyasztani. Bár a lexikális tudás is izgalmas, a saját élmények leírásával első körben sokkal többet lehet elérni, mintha emlékeznénk az egyes régiók jellemzőire.

Asbóth Emma

https://www.bonappetit.com/story/how-to-talk-about-the-way-wine-tastes
https://www.decanter.com/learn/how-to-talk-about-wine-343604/
https://www.thrillist.com/drink/nation/how-to-not-embarrass-yourself-while-talking-about-wine


Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal 0 Ft
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods