Borleírás sznobság nélkül


Előfordult már ahogy valaki egy pohár bor leírása során a „harmonikus” vagy „jól lekerekített” szavakat használja, miközben Ön azon töprengett, vajon mi a csudáról beszél? Nos, ha igen, azzal nem lenne egyedül. Következzen az aromakerék bemutatása, amely egy egyszerű trükk, ám tökéletes kiegészítője lehet a következő borkóstoló vacsora partinak.Mi az az aromakerék?
Egyszerűen fogalmazva, a bor aromakerék egy olyan eszköz, amellyel a borkedvelők könnyen leírhatják a boraromákat és borízeket. Az 1980-ban feltalált aromakerék vizuálisan ábrázolja mindazokat az ízeket és aromákat, amelyekkel egy pohár bor rendelkezhet. Kördiagramként jelenik meg, és olyan színkóddal van ellátva, amely az illattípusokat jelzi. A kereket azért találták fel, mert előtte a borakadémikusok virágnyelven beszéltet, amit a borújoncok nehezen értettek meg. A kerék pontos leírásokat és általános kifejezéseket nyújt a borrajongóknak, amelyek segítségével összehasonlíthatják és megérthetik az általuk kedvelt bort. Bár aromakeréknek nevezik, ez a hasznos eszköz az ízekhez is kapcsolódik. A kerék segítségével jobban megérthetjük az egyes borok egyedi ízprofilját és aromáit. Amikor azonban olyan borkóstolóról van szó, ahol sok bort hasonlítanak össze egyszerre, a kerék lehetővé teszi a kóstolóknak, hogy az orruk segítségével fejtsék meg a bort, ahelyett, hogy túl sokat igyanak.A borkorongon látható gyakori aromák és ízek a következők:

Gyümölcs

 • Sárgabarack
 • Grapefruit
 • Fekete ribizli
 • Málna

Fűszer

 • Ánizs
 • Fekete bors
 • Szerecsendió

Virágos

 • Narancsvirág
 • Muskátli
 • Ibolya

Növény

 • Zöldpaprika
 • Zöld mandula
 • Kaliforniai paprika

Ízek, amelyek érlelt bort sugallanak

 • Diós ízek, például mogyoró
 • Dohány
 • Édesgyökér

Az aromakerék megalkotója Dr. Ann C. Noble (egyes körökben csak AC Noble) érzékszervi vegyész, a Kaliforniai Egyetem nyugalmazott professzora. Miután megszerezte PhD-jét az élelmiszertudományban, Dr. Noble-t csatlakozott a Kaliforniai Egyetem érzékszervi kutatási programjához. A boraromakereket kifejezetten azzal a küldetéssel fejlesztette ki, hogy leegyszerűsítse a borkóstolás folyamatát. A világ borainak számos ízét és aromáját rendszerezni nem volt könnyű feladat. A kerék elkészítéséhez Dr. Noble-nek elemeznie kellett a borkóstolás során használt leírásokat, és fel kellett címkéznie azokat konkrét kifejezésekkel, majd meg kellett mérnie a használt szavak intenzitását egy skála létrehozásához. Dr. Noble számtalan interjúban azt nyilatkozta, hogy azért alkotta meg a kereket, mert nemes egyszerűséggel belefáradt abba, hogy nevetséges borleírásokat halljon, amelyek senkinek sem voltak hasznosak. Találmánya forradalmasította a borvilágot, és elérhetőbbé tette a borkóstolást a kezdő borkedvelők számára. Kerekét nyolc különböző nyelvre fordították le, és világszerte terjesztik.

A kezdő kóstolók gyakran panaszkodnak, hogy „semmit nem éreznek”, vagy nem tudnak mit mondani a bor aromájának leírására. Ha Ön is szereti a borokat, de úgy érzi, nem tudja leírni őket, akkor a bor aromakerék egy zseniális eszköz, amelyet a fegyvertárban tarthat. Használhatja borok összehasonlítására, új kedvencek megtalálására, vagy akár távol maradhat a nem kedvelt fajtáktól is.

Hogyan használjuk a boraroma kereket?
A Dr. Noble küldetésének köszönhetően, hogy a bort mindenki számára hozzáférhetővé tegye, az aromakerék használata nagyon egyszerű.

 1. Töltsön a poharába, de ne essen túlzásba. Az aroma teljes hatásának eléréséhez sok helyet kell hagynia a pohárban, negyedig épp elég lesz.
 2. A bor illatának felerősítése érdekében próbálja meg finoman mozgatni a bort úgy, hogy tenyerét a pohár szája fölé tartja, hogy felfogja az esetleges kifröccsenéseket.
 3. Dugja az orrát a pohárba, és lélegezze be mélyen! Gondoljon arra az aromára, ami először eszébe jut, és nézze meg az aromakereket.
 4. A kerék közepétől kiindulva keresse azt az aromát, amely először eszébe jut. Bár a keréknek számos változata létezik, a leggyakoribb aromák a következők: földes, fűszeres, virágos, citrusos, fás és gyümölcsös.
 5. Miután eldöntötte, hogy melyik elsődleges íz jut eszébe, kövesse a kereket befelé, hogy tovább bontsa az aromát. Ha például úgy gondolja, hogy gyümölcsös, a kereket követve eldöntheti, hogy trópusi gyümölcsről, csonthéjasról, bogyóról vagy hasonlóról van szó.
 6. Miután eldöntötte, hogy a bor íze bogyókéra hasonlít, tovább bonthatja, ha a kereket a külső szintig követi. Például szeder vagy inkább málna íze van?
 7. Mivel a bor aromaprofilja igen változatos, tanácsos a folyamatot többször is megismételni, hiszen egy gyümölcsös illatú bornak fás vagy fűszeres illata is lehet.
 8. Írja le ezeket az aromákat!
 9. Ezután igyon egy korty bort, és tartsa egy pillanatig a szájában, mielőtt lenyelné. Valószínűleg új ízeket fog észrevenni, ezért ismételje meg a kerék követésének folyamatát, hogy megtalálja azt a jelzőt, amely a legjobban leírja ezeket az ízeket.

A bor aromakerék tökéletes kiegészítője egy borkóstoló partinak. Mindannyian megkóstolhatják ugyanazt a bort, leírhatják jegyzeteikbe, majd összehasonlíthatják, ki mire jutott. Lehet, hogy ugyanazokat a leíró szavakat találták mind, vagy teljesen másokat. Akárhogy is, együtt megbeszélhetik, összehasonlíthatják és felfedezhetik az új borkedvenceket.

Elmúltak azok az idők, amikor a borakadémikusok abszurd terminológiával zárták ki a mindennapi borkedvelőket. A bor aromakerék mindenki számára érthető módot ad a különböző borfajták leírására és összehasonlítására.


Források:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a1/Wine_Aroma_Wheel.jpg
https://www.thewinecellarinsider.com/wine-topics/wine-educational-questions/davis-aroma-wheel/
https://www.winearomawheel.com/


Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal 0 Ft
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods