15 nagyon francia szokás


A francia szokások között nehéz lehet eligazodni. Noha nincs annál tipikusabb, mint egy roppanós bagettet puha brie-vel párosító, behűtött Chenin Blanc-ot kortyolgató francia, egy üveg bort vacsorameghívásra magunkkal vinni máris abszolút non-non-nak számít Franciaországban. Finoman fogalmazva is sajátos! De talán épp ettől szerethető olyan nagyon.

1. Soha ne vigyen bort vacsorára
Vendéglátója gondosan megválasztotta az est borát. Saját borának elhozásával önkéntelenül is azt sugallhatja, hogy nem bízik a házigazda ízlésében, vagy inkább a sajátját részesíti előnyben. Érdekes módon a virágok ellentmondásosak is lehetnek. Ha úgy dönt, hogy a csokrot visz a ház úrnőjének, kerülje a krizantémokat, mivel a franciák a halállal társítják.

2. Próbáljon meg legalább 15-20 perc késéssel érkezni
Míg a 7 perces színházi késes hazánkban teljesen bevett, addig Franciaországban ennek a kétszerese is kimondatlan szabály. A vendégek mindig kissé későn kell, hogy érkeznek, nehogy meglepetést okozzanak vendéglátójuknak az előkészületek közepén. Természetesen ez csak az otthoni vacsorákra vonatkozik, éttermi foglalások esetén érdemes pontosan érkezni, mert az asztalt nem tartják fenn.

3. Puszi, puszi
Franciaországban a legtöbb polgár a kettős puszi üdvözlést részesíti előnyben, vagyis az arcunk egy-egy oldalon leginkább a levegőbe cuppant. Vannak régiók, különösen Észak-Franciaországban, ahol az emberek négy puszit adnak, sőt van, ahol még ötöt is. Érdekes kérdés, hogy melyik orcát kell először odatartani vagy mikor szabad kihajolni az üdvözlésből - ezekben hagyatkozzunk a franciákra.

4. Mindig köszönjön és búcsúzzon el
A franciák mindig köszönnek és búcsúznak. Ez magában foglalja a boltos üdvözlését, amikor belép az üzletbe, egy gyors üdvözlést mindenkinek az váróban, amikor időpontra érkezik - és meleg búcsúzást, amikor elköszön a vacsoraasztaltól vagy kilép az üzletből.

5. Kérjen jeget
A franciák szobahőmérsékleten vagy enyhén hűtötten fogyasztják a vizet és az üdítőiket. Természetesen ez azt jelenti, hogy annak, aki ennél hidegebb felfrissülésre vágyik, automatikusan jeget kell rendelni. Kivéve borok esetén, azt jéggel hígítani közel áll a szentségtöréshez.

6. A bók lebecsülésének művészete
A franciák soha nem akarnak beképzeltnek vagy önzőnek tűnni. Ezért van egy kifejezetten francia módja annak, hogy fogadja a kapott a bókot, ami annyit jelenti, hogy azt mindenáron lekicsinyítse. Például egy bók elfogadható válaszai a következők: „Nem, egyáltalán nem!” vagy „Túl kedves vagy!”, esetleg "Ez a ruha? Vagy százéves!".

7. Lovagiasság a végsőkig
A francia férfiak lovagiassága nem hagy kívánnivalót maga után. Rendszeresen segítséget nyújtanak egy elesett hölgynek, legyen szó ajtónyitásról vagy kabátjának lesegítéséről. Nagyon fontos, hogy ezt a kéretlen (és néha meglepő) segítséget csak a francia gavallérok kedvességeként szabad értelmezni és minden esetben érdemes elfogadni! Visszautasítása gorombaságnak tűnhet.

8. Fogj egy bagettet
A ficellé-től a brioche-on át egészen a pain de campagne-ig Franciaország híres pékségei tele vannak friss kenyérrel, croissant-tal és süteményekkel. Egy olyan országban, ahol a klasszikus bagett tésztát a francia törvények határozzák meg, tudod, várható, hogy a lakosok nagyon komolyan veszik a kenyerüket. Ne lepődjünk meg, hogy Franciaországban a kenyeret gyakran közvetlenül az asztalra helyezik, nem pedig kosárba vagy külön tányérra.

9. Igyál teát egy tálból ... de csak reggelinél
Vannak olyan francia szokások, amelyek továbbra is zavarják és feltehetőleg mindig is zavarni fogják a látogatókat. Egyik ilyen szokás az, hogy a franciák reggeli teájukat vagy kávéjukat szívesen fogyasztják bögre helyett egy tálból. Ehhez olyan tálakat képzeljünk el, mint amilyeneket itthon reggeli müzlihez, zabkásához használnánk. Talán nekik van igazuk, mennyiségre mindenképp több, mint holmi csészényi!

10. Hosszú, nyugodt ebéd
Töltsön el egy pihentető órát egy párizsi kávézó teraszán, kortyoljon el ebéd után egy eszpresszót, figyelje az idő múlását a világ haladását, és hamarosan rájön, hogy a franciák élvezik az életet. Ahelyett, hogy az étkezést „tankolásra” korlátoznák, a francia megközelítés az étkezés során is lelassul, miközben kapcsolatot teremt barátaival és kollégáival egy kényelmes ebéd közben.

11. Beszéljen politikáról és vallásról
Miről beszélnek a franciák hosszú ebédeik és nyugodt vacsorájuk során? A világ többi részével ellentétben itt egyetlen téma sem tabu. Míg a külföldiek elzárkózhatnak a politika, a pénz vagy a vallás megvitatásától, a franciák őszinte, szellemi vitákat folytatnak - és semmi sem marad le a napirendről.

12. Felejtsd el a gyermekmenüket
Franciaországnak a jó ételekkel mondhatni szerelmi kapcsolata van, a kulináris élvezetek a francia szokások egyik sarokkövét alkotják. Ebbe a gyerekek egészen fiatalon bekapcsolódnak, ezért ne számítson gyermekmenüre, ha Franciaországba utazik. Nincs rántott csirke vagy hal-falatkák, a világ ezen részén a francia gyerekek a főmenüből étkeznek.

13. Mondj nemet a műanyag zacskókra
Franciaország világvezető az egyszer használatos műanyagok betiltása terén, beleértve a műanyag reklámszatyrokat, tányérokat, poharakat és étkészletek is. Számoljon azzal, hogy külön fizet a papírzacskókért vagy újrahasznosított műanyag zacskókért - vagy magával viheti sajátjait. Sok helyen el is várják, hogy saját táskába tegye az élelmiszereit, legalábbis szúrós pillantások illethetik aztokat, akik nem így járnak el.

14. Franciaország április elsejei csínyei kissé zavarosak
Franciaországban az április bolondok napja legismertebb szegmense a „poisson d'avril” (áprilisi hal), amely francia szokás egészen 1564-ig visszanyúlik. Ez az elragadó és egyedülálló francia hagyomány nemcsak azt segíti elő, hogy a kisgyerekek megtréfálják a felnőtteket, a franciák állítása szerint jókedvben össze is hozza az embereket. A csíny lényege, hogy a gyerekek papírból kivágott halat ragasztanak hátukra, s a felnőttek körül gyorsan cikázva azt kiabálják: „poisson d'avril!”.

15. Ünnepelje az „Öregasszonyok napját” ijesztően fantasztikusan zöld kalapban
Minden év novemberében a franciák Szent Katalin napját ünneplik. Szent Katalin a hajadon nők, csipkekészítők, molnárok és kézművesek védőszentje, akinek emlékére a franciák a legkedvesebb barátnőiknek vagy női kollégáiknak egyedülálló, díszes kalapot adnak, gyakran élénk zöld vagy sárga színben. Természetesen ezt nekik viselniük is kell a szerencse jeleként, s abban bízva, hogy ezáltal meglelik jövendőbeli férjüket.

https://www.trafalgar.com/real-word/french-customs/
https://www.trafalgar.com/tours/t/best-of-france


Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal 0 Ft
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods