Bor vagy sör?


Klasszikus kutya-macska harcnak tűnhet a címben szereplő kérdést feltenni, hiszen ahogy a borászok és a sörfőzők között is számos hasonlóság és különbség van, úgy igaz ez az italokat fogyasztókra is. Kijelenthetjük, hogy kevés ital osztja meg olyan látványosan a világot, mint a sör és a bor. Pedig nem is feltétlen kell letenni voksunkat egyik vagy másik mellett, de tény, hogy sokakat kitartóan egyfelé húz a szívük. Az 1980-as évektől kezdődően több kutatás irányult arra, hogy a franciák - annak ellenére, hogy általában aránylag sok telített zsírt és koleszterint tartalmazó ételt fogyasztanak - a vártnál alacsonyabb arányban szenvedtek szívbetegségben és korai halálozásban. Egyesek ezt a jelenséget „francia paradoxonnak” nevezték, és nekiláttak a magyarázat felkutatásának, amelyek között a borfogyasztás kiemelt jelöltként szerepelt.

A mérsékelt borfogyasztás a hagyományos mediterrán étrend összetevője, ami a kutatások szerint alacsonyabb megbetegedési és halálozási arányt is eredményez. Egy 1992-es tanulmány, a The Lancet bizonyítékot talált arra, hogy azok körében, akik más típusú alkohol helyett elsősorban a bort részesítették előnyben, kevesebb artériás elzáródás volt tapasztalható. De további, akkoriban végzett kutatások is kimutatták, hogy azok, akik bort fogyasztottak sör helyett, alacsonyabb halálozási aránnyal rendelkeztek. De az is elképzelhető, hogy a sör csupán rossz marketinget kapott. Egy 2006-os, dániai élelmiszerbolti vásárlásról készült tanulmány kimutatta, hogy azok, akik bort vásároltak, több gyümölcsöt, zöldséget és egyéb egészséges élelmiszert vesznek, mint azok, akik a sör mellett döntenek. A felmérés ahhoz a szakértői spekulációhoz vezetett, hogy az átlagos borivó egészségesebben étkezik, mint az átlagos sörivó. Ha igaz, ez megmagyarázhatja a borhoz kapcsolódó számos egészségügyi előnyt.

Ám a borhoz „járulékosan” kapcsolt egészségügyi előnyöktől egészen a másnaposságig van néhány fontos különbség a komló és a szőlő között, amelyeket csak a tudomány tud megmagyarázni. Egy korsó sör és egy közepes pohár bor körülbelül azonos mennyiségű alkoholt tartalmaz, a lerészegedés - amely egyik esetén sem cél - attól függ, hogy az alkohol milyen gyorsan kerül a véráramba. Nem meglepő módon ilyen szempontból az erősebb szeszes italok teljesítenek a legjobban, amelyeket a bor követ, elfogyasztása után átlagosan 50 perccel, majd a sör, elfogyasztása után átlagosan 1 órával. Egy pohár bor tehát valamivel gyorsabban száll az ember fejébe, mint egy korsó sör.

A kalória tartalmukat tekintve röviden azt mondhatjuk, hogy nem véletlen szerepel a „sörhas” kifejezés a szótárban. Az alkohol önmagában is tartalmaz kalóriát, nem beszélve a hozzáadott cukorról, amelyek ízletessé teszik kedvenc italainkat. Egy korsó sör nagyjából 50%-kal több kalóriát tartalmaz, mint egy pohár bor, ami elegendőnek tűnik ahhoz, hogy gyorsan felhalmozódjanak a kilók. A mérsékelten ivók esetében azonban a különbségek minimálisak a két ital esetén. A közelmúltbeli tanulmányok arra a következtetésre jutottak, hogy sem a bor-, sem a sörivók nem hajlamosak rövid távon elhízásra. A szerzők azonban megjegyezték, hogy a leghosszabb vizsgálat mindössze 10 hétig tartott.

Minden erőfeszítésük ellenére a tudósok még mindig nem gyűrték le az ivók legfélelmetesebb ellenségét: a másnaposságot, a mai napig nem értjük teljesen, mi okozza. Valószínűleg fontos tényező a dehidratáltság, de az erjedés egyes melléktermékei is okozhatják. Ezek a rokon vegyületeknek nevezett szerves molekulák minden italnak egyedi ízt és aromát adnak, de mérgezőek is lehetnek nagy mennyiségben a szervezetre nézve, lüktető fejfájást és hányingert eredményezve, amelyek általában a túlzásba vitt éjszakákat követik. Általánosságban kijelenthetjük, hogy minél sötétebb egy ital, annál több ilyen anyagot tartalmaz. Noah bizonyos sötét szeszes italok, mint például a Bourbon, úgy tűnik, hogy rosszabb másnaposságot okoznak, mint a kristálytiszta vodka, a különböző sör- és borfajták eddig egyenlőnek tűnnek.

Gyakran mondják, hogy napi egy pohár bor segíthet megfiatalítani a szervezetet, csökkentve a szívbetegségek, a magas vérnyomás és a cukorbetegség kockázatát. Úgy gondolják, hogy ez a szőlőben található vegyületcsoportnak, az úgynevezett polifenoloknak köszönhető, mint a bor egészségügyi előnyeinek legvalószínűbb forrásának. A polifenolok főleg a vörösborban találhatók, s csillapítják a gyulladást, feltörik a káros vegyi anyagokat a szervezetben. A sör szembetűnően hiányzik ezekből az egészségügyi közleményekből, bár az is tartalmaz valamennyi polifenolt, inkább sörélesztőben gazdag.

Természetesen, hogy ezen okok egyike sem ad szabad utat a mértéktelen italfogyasztásnak, de ha valaki mértékkel fogyasztja, napi egy pohár bor valóban távol tarthatja az orvost.

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1200303?query=featured_home#t=articleDiscussion
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1351198/
https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/485107


Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal 0 Ft
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods