Miért igyunk francia bort?


Bort a világ számos tájékán termesztenek. Hogy csak a legnagyobb régiókat említsem, ismerünk ausztrál, amerikai, olasz, spanyol borokat és természetesen számunkra a hazai, magyar boroknak sincsen párja. Ebben a színes felhozatalban a franciák mégis világ első helyet harcolta ki maguknak. Felmerül a kérdés, hogy ez egyáltalán harc volt-e, vagy egy olyan alapfelvetés, amit pusztán az idők kezdete óta megőriznek maguknak. Ha belegondolunk, tulajdonképpen miért ennyire jó a francia bor?



Ez az a kérdés, ami kis túlzással ébren tart minket éjszakánként. Nem vita tárgya, igaz? Van valami a francia borban, ami kiemeli a többi régió közül, elősegítve, hogy a francia bort széles körben a világ legjobbjaként tartsák számon. De hogy miért olyan jó… Je ne sais pas.

Akár hisszük, akár nem: nem a franciák készítettek először bort. Valójában az eurázsiai szőlőt (az összes bor 99 százalékának anyaszőlőjét) először 9000 évvel ezelőtt háziasították Kínában. Csak i.e. 425-ben került Franciaországba, miután a bort importálták a Földközi-tengeren keresztül. De miután a franciák elkezdték saját borukat készíteni, nem volt visszaút. A francia bor a középkorban lett a bor világszínvonalú, és ma is annak tartják. A kérdés az, hogy miért?

Terroir

Egyszerűen fogalmazva, a francia bor azért különleges, mert lelke van. Lelkét a terroirból kapja – a borkészítés gyakorlatából, amelyet mélyen befolyásol a termőhely sajátos talaja, éghajlata, napsütése és ásványi anyagai. Ezért nevezik el sokszor a francia borokat régióról, nem pedig a felhasznált szőlőről. De a terroir még enné is több, egy falat filozófia. Magába foglalja a borkészítés hagyományát is, amely javarészt elutasítja a modernkor ipari technikáit, noha azok megbízhatóbbá, de egyúttal egységesebbé teszik a bort. A terroir a francia bort izgalmasnak, bizonytalannak és változékonynak tartja – akárcsak az életet. Ezért fordulhat elő könnyedén olyan helyzet, hogy egy pincészet például három szamarat alkalmazzon a terepmunkára, miközben néhány lépésenként szőlőt majszolnak és egyszerre trágyáznak. Egy másik pincészet az eső szeszélyére támaszkodik a szőlő öntözésekor, egy borász pedig a szőlő íze alapján is eldöntheti, hogy mikor szedje le a szőlőjét. A legtöbb külföldi borász biztosan szigorú ütemtervet tartana a szőlő ültetésénél és szedésénél… de a franciák nem!

Föld

Talán a francia földnek köszönhető, hogy a terroir a francia borászat szerves részévé vált. Franciaországban vannak hűvösebb éghajlatú magas szélességi övezetek és melegebb éghajlatú közepes szélességi övezetek. Ettől lesz igazán jó a bor, hiszen kontextusban Olaszországnak és Spanyolországnak csak közepes szélességi zónái vannak, Németországnak pedig csak magas szélességi zónái. Franciaországban száraz és hűvös szelek, kréta- és mészkőlerakódások, valamint lúgos talajok is kellemesebbé teszik a bort. És persze ott vannak Franciaország híres tölgyesei. Napóleon eredetileg azért ültette ezeket a fákat, hogy 400 évvel később hadihajókat lehessen készíteni belőlük, ám ehelyett ezekből a hihetetlen tölgyfákból hordókat készítenek bor tárolására. A tölgyfahordók rendkívül tehetségesek a francia bor tárolásában, valamint az íz, a szín és a mélység érintetlen megőrzésében.

A francia bor azon túl, hogy társadalmi hagyomány, isteni házasságot köt a francia konyhával. A magas szélességi körök hűvösebb éghajlata miatt (gondoljunk csak Bordeaux-ra, Loire-völgyre, Burgundia és Champagne-ra) az ezeken a vidékeken készült borok alkoholtartalma alacsonyabb, savtartalma magasabb és testesebb. Ezek a tulajdonságok jobb ízűvé teszik a bort az ételek mellé, mint a magas alkoholtartalmú, testesebb amerikai borokhoz képest.

Mivel a francia bor szorosan kapcsolódik a kultúrájához, a franciák és boraik együtt nevelkednek. Odafigyelnek a finomságokra, az aromára, a magas színvonalra. Természetesen nem minden francia pincészet követi ezeket a hagyományokat – de a többség fontosnak tartja az egységbe vetett bizalmat, hogy a föld és az időjárás együtt hoz létre egy igazán egyedi és különleges ízt. A természetben rejlő bizonytalanság és káosz befogadásával jár némi kockázat, de számtalan lehetőség és esély egyaránt egy igazán figyelemre méltó és emlékezetes bor elkészítésére.

Asbóth Emma


Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal 0 Ft
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods