Ismerje meg Franciaország legkiválóbb női borászait!


Talán hallott már a francia „Champagne Widows-ról”, azaz a pezsgő özvegyekről, azokról a tehetséges fiatal nőkről, akik férjük korai halálakor átvették a birtokokat, és idővel virágzó, globális vállalkozásokká fejlesztették őket. A leghíresebbek közé tartozik Madame Pommery – hozzá fűződik a Brut Champagne feltalálása, miután Viktória királynő szárazabb pezsgő iránt vágyódott -, valamint a 89 éves koráig aktív Veuve Clicquot, aki megalkotta a mára rendkívül népszerű rozé champagne-t.

 

Egészen a közelmúltig azonban a női borászok inkább kivételt jelentettek, ami erősítette a férfi uralta terepet, mind Franciaországban, mind a világ többi részén. Napjainkban a Bordeaux-i Egyetem női borász hallgatóinak száma eléri a 40%-ot és évről évre egyre több nő emelkedik fel a ranglétrán, hogy vezető borászok, vezérigazgatók és pincészetek igazgatói legyenek. A nőknek még mindig nem könnyű belépni az iparba, de úgy tűnik, hogy valódi változás van a levegőben. Következzen a mai Franciaországból 5 tehetséges fiatal női borász, akik kiváló birtokokaikon alkotják saját jellegzetes boraikat.



1. Sandrine Garbay a Chateau d' Yquemből

Sok fiatalhoz hasonlóan, amikor Sandrine először kezdett borról tanulni, nem volt nagy borivó. Aztán volt szerencséje a híres bordeaux-i Château Latourban gyakorlatot szerezni, ahol alig 20 évesen fedezte fel igazi szenvedélyét a szőlő gyümölcse iránt. Ma Sandrine irigylésre méltó pozíciót tölt be a Chateau d'Yquem főborásza és pincemestere pozíciókban, és felelős a régió egyik leghíresebb édes borainak előállításáért. Sandrine számára különösen nagy kihívást jelentett, amikor 31 évesen először lett vezető borász. Annak ellenére, hogy a vezetői képzés hiányával, valamint az ingatlantulajdonosok és a vezérigazgatók többszöri változásával kell megküzdenie, Sabrine és a birtok számára rózsás a helyzet. E szenzációs borok jövőjével kapcsolatos elképzelése merész és előremutató. Tanácsa vásárlóinak, hogy „ahelyett, hogy egy üveg d'Yquem-et ikonikus borként kezelne, és évtizedekre a pincébe zárná, inkább igya meg és élvezze!”

2. Stéphanie de Boüard-Rivoal a Chateau Angélusból

Stéphanie de Boüard-Rivoal felismerte, hogy keményen kell dolgoznia azért, hogy nőként sikeres legyen a francia boriparban, ezért a szokatlan utat választotta és pénzügyi tanulmányokra adta a fejét. Hat évet töltött londoni bankárként, majd 2012-ben csatlakozott családja tekintélyes bordeaux-i birtokához, a Chateau Angélushoz. Nemrég kivásárolta apjától a szőlészetet, így ő lett a harmadik nő, aki a birtokot két évszázados története során irányítása alatt tudhatja. Ez azonban nem volt egyszerű menet és Stéphanie többször említette interjúkban, hogy a szerepbe való beleszületés miatt az emberek nehezen vették őt komolyan.
Kezdetben különösen nehéz volt a kapcsolatok kezelése és a birtok működésének megváltoztatása a helyi tárgyalókkal vagy borkereskedőkkel. Mindenki az édesapájával kívánta továbbra is intézni a birtok ügyeit, s nem hitték el, hogy apja a háttérből nem hozza meg a végső döntést. Stéphanie az alábbiak szerint foglalja össze filozófiáját a Chateau Angélus vezetésével kapcsolatban: „Az elköteleződés számomra szinte olyan, mint egy papi hivatás, amit hittel, szenvedéllyel és hálával vállalok fel. Mi csak az őrzői vagyunk annak a történelemnek, amely megelőzött minket, és túl is fog élni minket, ezért a mi feladatunk az, hogy azt a lehető legjobb körülmények között tartsuk fenn.”

3. Valerie Vialard a Chateau LaTour Martillacból

Külön említést érdemel Valerie Vialard, mint Bordeaux első női borásza, aki nem borász családból származott. A helyi szőlőültetvényeken való biciklizés és a vidék természetes aromáinak ízlelése során szerzett korai tapasztalatai a parfümök iránti szenvedélyhez, majd a bordeaux-i egyetem borászati ​​tanulmányaihoz vezettek. Valerie-nek kívülállóként nem volt könnyű betörnie az iparágba, ezért néhány évet gyakornokként dolgozott. 1990-ben végre elérte álmát, amikor csatlakozott a Chateau LaTour Martillachoz, mint borászuk, s azóta is a csapat élén kormányozza a birtokot.

4. Sophie Armenier a Domaine de Marcoux-ból

Ezzel ellentétben Sophie a szőlők között nőtt fel, családi borászatuk gyökerei 1344-ig vezethetők vissza. 1996 óta irányítja a Domaine de Marcoux-t testvérével, Catherine-nel együtt. A birtok 1990-ben történelmet írt azzal, hogy Chateauneuf du Pape-ben elsőként alkalmazta a biodinamikus gyakorlatokat, és a két nővér vezetése alatt boraik híressé váltak állandó kiváló minőségükről és kivételes ízprofiljukról. 2003-ban a duó még az „Év borszemélyiségei” listáján is szerepelt a befolyásos Wine Advocate kiadványban. A legendás borkritikus, Robert Parker hozzátette: „Az elmúlt 12 évben a biodinamikus gazdálkodású szőlőültetvény a Châteauneuf-du-Pape minőségi hierarchiájának csúcsára emelkedett. Az előállított két vörösbor lenyűgöző volt, a Châteauneuf-du-Pape szokásos cuvée az egyik legkiválóbb az elnevezésben, a korlátozott termelésű Cuvée Vieilles Vignes pedig a világ egyik igazán pompás bora.”

5. Lynne Levin a Levin Wines-től

Végezetül említést kell tenni Lynneről, aki több mint 30 éve vezeti a Loire-völgyben található Levin Wines biobirtokot, miközben segített férjének az 5 csillagos londoni Capital Hotel vezetésében. Noha több ezer kilométerre, Ausztráliában született, Lynne beleszeretett a Loire gyönyörű Sauvignon Blanc-jaiba, amelyeket ma már a világ minden tájára gyárt és exportál. Egy tavalyi interjúban Lynne azt mondta: „Franciaországban a borvilágot még mindig a férfiak uralják, de a női borászok köre egyre gazdagodik, és egyre több nő vállal kockázatot.” Madame L nevezetű kedvenc bora 30 és 40 éves szőlőtökékből származik, s a bort hagyományos kézműves borkészítési technikákkal készítik. Lynne azt tervezi, hogy a Madame L gyártását csak a legkiválóbb évjáratokra korlátozza a lehető legmagasabb minőség biztosítása érdekében, ezért legutóbbi palack belőle 2010-es évjáratú.

Asbóth Emma

https://yquem.fr/int-en/
https://www.latourmartillac.com/en/the-wines/
https://www.domainedemarcoux.fr
https://www.levinwines.com


Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal 0 Ft
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods