Itt a szőlővédelem új korszaka


Mit kapunk, ha a szőlővédelmi ismereteket ötvözzük a legmodernebb technológiákkal? Néhány magyar mérnök kipróbálta, hogy új fejezetet nyithasson a fertőzések, betegségek elleni védelemben, és megalkotta a Szőlőőrt. Az elmúlt pár évet pedig egy új, kultúrafüggetlen rendszer fejlesztésének szentelték, így létrehoztak egy gyorsabb, hatékonyabb, és már nem csak szőlő, de számos más növénykultúra termesztése kapcsán hasznos terméket, a PlantCT-t.

A megalkotó, a QuantisLabs Kft. 2005-ben alakult a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem támogatásában. 2008-től egy újszerű elgondolás megvalósítása kezdődött meg, egy olyan módszeré, amivel a cél a szőlészeti növényvédelem alapjainak megreformálása, felhasználva és kiegészítve a legmodernebb elérhető technológiákat világon. A 2015-ben megalapításának tizedik évfordulóját ünneplő, agrártechnológiai területen tevékenykedő QuantisLabs Kft. már közismert volt a magas színvonalú, speciális szőlővédelmi szenzorhálózatáról. A precíziós szőlészeti megoldásokat fejlesztő vállalkozás neves mezőgazdasági szereplőkből álló ügyfélkört épített ki, valamint jelentős hazai és nemzetközi elismerésekben részesült.

A PlantCT egy komplex rendszer, amely három dologból áll: tartozik hozzá egy intelligens növényvédelmi állomás, internetes háttér-infrastruktúra és egy sajátfejlesztésű szoftver. A rendszer működése roppant egyszerű, az ültetvénybe kihelyezett szenzorok folyamatos méréseket végeznek, amelyeket továbbítanak a központi egység részére. A készülék 20 percenként küldi be az adott óra minden percének adatait, amelyeket a rendszer a következő adatcsomag beérkeztéig feldolgoz. A feldolgozott adatokat a fejlett szoftver – a könnyű átláthatóság érdekében – grafikonon is megjeleníti számítógépes és mobil applikációs felületein egyaránt. A központi egység GPS koordinátákat is jegyez, így a szoftver hiperlokalizált előrejelzés-adatokat biztosít.

De mit is érzékel pontosan a kihelyezett szenzor?

Az első egy levélnedvesség-mérő, amely nélkülözhetetlen az előrejelző modelleknél. A mért értékek elengedhetetlenek a növényvédelmi modellek felállításához, mert több, a növényre ártalmas rizikófaktor közvetlen kapcsolatban áll a leveleken található nedvességgel. A rendszer egyedi fertőzésfigyelő modelleket használ, melyek a mért adatok és számítások alapján figyelmeztetnek, fertőzések megjelenése esetén a szőlőnél például: feketerothadás, lisztharmat, peronoszpóra vagy szürkepenész megjelenésekor.

A második egy páratartalom és egy hőmérséklet-mérő szenzor. A két szenzor egy közös, napsugárzástól és így extra felmelegedéstől védett helyen van elhelyezve a készüléken. A páratartalom mérő a levegő relatív páratartalmát méri, mérési tartománya 0 – 100%, pontossága ±2%, míg a hőmérséklet mérő mérési pontossága ±0.3 Celsius fok. Mindkét paraméter fontos szerepet tölt be a betegség modellek számításánál, az egyes kórokozók előrejelzésénél.

A harmadik egy csapadékmérő szenzor, ami úgynevezett billenőkanalas elven mér. A mérés pontossága érdekében rozsdamentes belső háló védi a mérőszerkezetet belehulló levelektől és egyéb szennyezőktől, a csapadékfelfogó henger palástja mentén pedig kiálló drótok akadályozzák meg az esetleges vendégek, leginkább madarak befészkelését.

A negyedik egy szélirány- és szélsebesség-mérő szenzor, amely az egység tetején helyezkedik el. Segítségével megállapítható a szél sebessége és iránya, amelyek alapvetően befolyásolják a növényvédelmi kezelések kivitelezhetőségét.

Az ötödik egy talajszenzor, amely talajhőmérséklet - és nedvesség-információk különböző mélységekben mért adatait továbbítja a központ felé.

A hatodik a barométer szenzor, amely a légnyomás mérésére szolgáló meteorológiai műszer. A csapadék előrejelzésében a légnyomásváltozás mérése is fontos szerepet tölt be. A légnyomást a hőmérséklet, a földrajzi szélesség és a tengerszint feletti magasság egyaránt befolyásolja, s ezutóbbinak a légnyomásmérésnél nem kis jelentősége van: ugyanis a tengerszinthez képest a légnyomás hozzávetőlegesen 1 hPa (1 mbar) mértékben csökken 10 méterenként.

A hetedik az elengedhetetlen napsugárzás-mérő szenzor, hiszen a napsugárzásnak természetesen alapvető szerepe van a növények fejlődésében. Szőlőnél ezenkívül a “cukorfok” nagyságát jelentősen befolyásolja. A műszerrel a napsütéses órák számát lehet meghatározni.

S végezetül a nyolcadik az egyik legnagyobb jelentőséggel bíró funkció, a jégeső-szenzor, amellyel a várható jégeső már távolról detektálható, ezzel elősegítve a gyors növényvédelmi beavatkozás lehetőségét a károk csökkentése érdekében. Nagyobb vagy szétszórt területekkel rendelkező birtokok körbejárása sok időbe telhet, ám az érzékelővel ez az idő jelentősen csökkenthető. A felhasználók jól ismerik a helyi viszonyokat, tudják, mely területek esnek bele a “jégesős sávba”.

A rendszer folyamatosan figyeli a kórokozók terjedési valószínűségét, a mért adatok feldolgozására olyan matematikai modelleket használ, melyek többéves magyar és nemzetközi kutatások során kidolgozott függvényeken alapulnak, és megmutatják, hogy az adott körülmények mennyire kedveznek egy adott betegségnek. A PlantCT mérési adatai pontosak, viszont csak tájékoztató jellegűek, tekintettel arra, hogy a fentiek alapján a PlantCT egy döntést támogató rendszer, amely segítséget nyújt ahhoz, hogy a szőlész megfelelő döntést hozzon. A megjelenített információk nem helyettesítik a döntéshozatalt, de segítik a választást a helyes vegyszeralkalmazásról. A cég célja, hogy rövid időn belül nem csak idehaza, de nemzetközi szinten is a precíziós mezőgazdaság meghatározó szereplője legyen.

http://smartvineyard.com/fooldal/

https://plantct.com/


Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal 0 Ft
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods