A nagy francia borlopás


2021. október, a nemzetközi hírlapok címlapját egy érdekes történet foglalja el. A képeken egy házaspár látható, akiknek sikerült a spanyolországi Caceresben található, két Michelin-csillagos Atrio étteremből és szállodából 45 üveg bort ellopni. Az újságot kezében tartó gondolhatná, hogy „ugyan, mi ebben a hírérték?”, s a választ egyből az első mondatban meg is kapja: a borok összértéke óriási, mintegy 1,6 millió euró.

A tolvajok részletesen kieszelt tervet szőttek. Hamis személyazonosság mellett foglaltak szállást a szállodában, s akárcsak bármelyik vendég, az étteremben étkeztek. Egyértelműen tudták, mire vágynak, mit keresnek és hol, ugyanis az ellopott palackok között volt tíz darab Chateau d'Yquem 1806-tól 1901-ig terjedő évjáratokból és több mint húsz üveg Romanée-Conti – a valaha eladott legdrágább palackok rekordját viselő burgundi gyártó kedvelt bora –, amelynek évjáratai 1990 és 2012 között mozogtak. Csak az 1806-os Chateau d'Yquem üveg ára 350 000 dollár felett volt az étteremben.

De miért olyan érdekes ez a palack? A Château d' Yquem egy Premier Cru Supérieur bor a Sauternes-i Gironde régióból, a Graves néven ismert bordeaux -i szőlőültetvények déli részén. Az 1855-ös bordeaux-i borok hivatalos osztályozásában a Château d'Yquem volt az egyetlen Sauternes, amely ezt a minősítést kapta, jelezve, hogy az összes többi borhoz képest magasabb árat kapott. Az Yquem sikere nagyrészt annak köszönhető, hogy a helyszín érzékeny a „nemes rothadás” (a Botrytis cinerea fertőzés egy sajátos fajtája) támadására. A Château d'Yquem borait összetettségük, koncentráltságuk és édességük jellemzi, amelyet a viszonylag magas savtartalom egyensúlyoz ki. Megfelelő gondozás mellett egy üveg egy évszázadig vagy tovább is eláll, a gyümölcsös felhangok pedig fokozatosan elhalványulnak, és beépülnek a bonyolultabb másodlagos és harmadlagos ízekbe.

A gyanúsítottak elfogása után a spanyol Policia Nacional részletesen ismertette, hogyan bontakozott ki az előre megtervezett lopás. A házaspár vacsora után láthatóan körbejárta a borospincét, majd visszatért a szobájukba, mielőtt a férfi visszaosont a pincébe, miközben a nő elterelte a személyzet figyelmét azzal, hogy a konyha bezárása után több ételt kért. Eközben a férj egy korábban ellopott mesterkulcsot használt a bejutáshoz, három nagy hátizsákkal - egy a hátán és kettő a kezében - bukkant elő, amelyekben az általa elrejtett palackok voltak, és amelyeket megtömtek szállodai törölközőkkel, hogy megvédjék a palackokat.

A pár állítólag másnap kora reggel, 5:30-kor elhagyta a szállodát, és néhány nappal később elhagyta Spanyolországot. Számos vizsgálatot követően Spanyolországban és más országokban a rendőröknek sikerült azonosítaniuk a két gyanúsítottat, megjegyezve a lopás során tapasztalt magas fokú szakmai felkészültséget, specializációt és tökéletes tervezést, taglalta a spanyol rendőrség közleménye. Azt is felfedezték, hogy a házaspár háromszor járt az étteremben, hogy felderítse a helyszínt, mielőtt végrehajtották a lopást.

A párost végül 2022 nyarán Horvátországban fogták el, miután észrevették őket, amint Montenegróból átkeltek az országba, a gyanúsítottakat pedig egy kontinensre kiterjedő akciónak köszönhetően - amelyben az Interpol és az Europol is részt vett - letartóztatták.

Ami az Atrio borát illeti, annak jelenlegi holléte nem világos. Hogy a pár már túladott a borokon, vagy elrejtette őket valahol, hivatalosan még nem megerősített. Ám az étterem tulajdonosa nemrégiben azt nyilatkozta, hogy érthető okokból reméli, visszakaphatják a legértékesebb palackjaikat.

A csalókat és tolvajokat évszázadok óta vonzza a borbűnözés rendkívül jövedelmező világa. Lehet, hogy alacsony prioritást élvez a rendőrség számára, de ahogy a bor felértékelődött, úgy nőtt a borral kapcsolatos bűnözés is. A bor általában kevésbé jól őrzött, mint az ékszerek, mégis ugyanolyan csábító célpont lehet, ezért a kereskedők, kastélyok, éttermek és vásárlók állandó harcot vívnak a lopás és a félrevezetés ellen.

Asbóth Emma

https://edition.cnn.com/2022/07/21/europe/spain-hotel-wine-heist-scli-intl/index.html


Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal 0 Ft
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods