Borfröccs: mi ez, és hogyan készül?


A borfröccs mostanság egy kicsit rossz hírnévre tett szert. Ez a híresen nyári italt önhibáján kívül gyakran túlhigítottnak, esetleg ragacsosnak gondolják, amelyet rossz borokból készítünk. De vajon nem írtuk le túl korán a fröccsöket? Szerintünk megérdemelnek egy második esélyt. Hiszen a boralapú „koktélnak” világszerte létezik egy-egy változata, és az ikonikus kevert ital a villásreggelizni vágyók, valamint a nyári esték főszereplője.

A borfröccs egy egyszerű boralapú koktél. Mindössze három összetevőből – borból, szódából és jégből – készül, ez az egyik legkönnyebben összekeverhető ital a sietős barátoknak, egyszerűséget kedvelő házigazdáknak. Számos klasszikus recepthez hasonlóan igen sokféleképpen lehet egy nagyszerű borfröccsöt összekeverni. Míg egyes borfröccs-receptek szódát, mások seltzert írnak elő, megint mások pedig egy löttyintésnyi citromos-lime szódával vagy gyömbérsörrel vadítják meg a fröccsüket. Az adott recept egészen addig változtatható, amíg jéghideg, jól összekevert, és megfelelő bort tartalmaz.

Míg egyesek azzal érvelnek, hogy a fröccs nem tartozik ugyanarra a listára, mint a többi frissítő koktél, mint például a margarita vagy a mojito, szerintünk a fröccsnek szívesen látott vendégnek kell lennie a következő koktélpartikon, különösen akkor, ha valami friss, nyárias és enyhébb alkoholra vágynak a vendégek. Hiszen az olasz kedvenchez, az Aperol Spritz-hez hasonlóan a boros fröccsök is alapvető nyári italnak számítanak. Nemcsak gyümölcsösek és frissítők, de remekül passzolnak a klasszikus piknik ételekhez és a BBQ kedvencekhez, de villásreggelihez is tökéletesek. Nemcsak a száraz fröccsök könnyen füstölt lazaccal, tojással és hollandi szósszal, de az édesebb boros fröccsök is tökéletesek a palacsintához vagy gofrihoz. Mivel a seltzer hígítja a bort, egy nagy pohár rozéboros fröccs átlagosan 6-8% alkoholtartalommal bír, a fröccs tehát azoknak is tökéletes választás, akik csökkenteni szeretnék az alkoholfogyasztásukat.

Az elkészítés roppant egyszerű. A főszerepben természetesen egy nagy üveg rozé, akár száraz, akár gyümölcsös vonalon mozogva. Nem maradhat el a szénsavaz víz vagy a seltzer, a jég, illetve a kalandozni vágyók kedvéért néhány szem fagyasztott gyümölcs, esetleg citromkarika. Fontos, hogy Ince hűvös sport válasszunk, ami lehetőleg ne legyen túl savas. Az összeállításnál mindig a bor kerül a pohár aljában és arra jön a seltzer.

Lássuk a fröccs fajtákat!

Krúdy Fröccs
Ahogy a nevéből egyértelműen kitűnik, ez a fajta Krúdy Gyuláról kapta a nevét. Az író úgy nyilatkozott róla, hogy ez a fröccs csupán „megvicceli” a bort, és az adagolásnál láthatjuk, hogy miért: az 1 dl szóda mellé 9 dl bor dukál.

Házmester
A házmester talán az egyik legismertebb fröccs, nagyon kellemes arányokkal. 3 dl bor hoz adunk 2 dl szódát, amit bátran fogyaszthatunk egy kellemes családi ebéd mellé, vagy esti sütögetéshez is.

Nagyfröccs
A nagyfröccs, másnéven hajtás vagy húzás az, amire klasszikusan fröccsként szokás hivatkozni. Az elképzelés mögött az áll, hogy egy hajtásra lehet küldeni, ugyanis 2 dl borból és 1 dl szódából készül.

Kisfröccs
A nagyfröccs kistestvére ez az elég könnyed ital, amely annál nagyobb felüdülést tud jelenteni a nyári hőségben. József Attila akasztotta rá a fütty becenevet, hiszen az író szavaival élve egy füttyre meg lehet inni. Valóigaz, a kisfröccs ugyanis csupán 1 dl borból és 1 dl szódából áll.

Hosszúlépés
Ez a fröccs lényegében a rövid lépés megtoldása egy újabb lépéssel, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy az 1 dl szódavizet megtoljuk még 1 decivel, ezért az arányok 1 dl bor és 2 dl szóda arányában alakulnak.

A legismertebb kategóriákon kívül még számos fröccs típus létezik, beszélhetünk például a viceházmesterről, ami 2 dl bor és 3 dl szóda vagy a polgármesterről, ami 6 dl bor 4 dl szódából áll. S ott van még a színész fantázianévre hallgató, ami 2 dl szóda, az is langyosan, no, meg a góré-fröccsről, ami 1 vagy 2 dl kispohár borhoz csak annyi szóda, amennyi a pohárban elfér. Csongrád megyében ismert még a bivalycsók, ami 4 dl borból is 1 dl szobából készül, de külön kiemelendő még a Puskás-fröccs is, ami 6 dl borból és 3 dl szódából áll. A fiatalabbak számára alkoholmentes fröccsöket is ismerünk, gyerekek részére a különböző gyümölcsleveket szokás szódával vagy szörppel felönteni, például a kis hörpi 2 dl szóda és 0,3 dl szörpből készül, a gyerekfröccs egy 1 dl szőlőléből és egy 1 dl szódából.

És ha már fröccsök, bizony nem mehetünk el a különleges fröccs fajták mellett sem, amelyek kevésbé ismertek és adott esetben nem is tartalmaznak bort. Az első a macifröccs, ami 1 dl borból és 2 dl szódás málnaszörpből áll, a második a kisvadász, 1 dl vörösbor és 2 dl kólából készül vagy a bátyja, a nagyvadász, amiben 2 dl vörösbort és 1 dl kólát keverünk össze. Elterjedt még a nagymedve is, aminél 3 dl vörösborhoz és 1 dl kólához 1 dl rumot löttyintünk, de nem szabad elmenni a bizarr Újházi-fröccs mellett sem, ami 1 dl borból és 2 dl kovászosuborka levéből tevődik össze.


Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal 0 Ft
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods