Útmutató a forraltborhoz


A forralt bor körülbelül olyan szinonimája a téli szezonnak, mint a tojáslikőr. Ez a szeretett ital ünnepi, illatos, és biztosan felmelegít mindenkit egy hideg téli éjszakán. De mégis mit tudunk róla? Következzen a forraltbor rövid története, és néhány tipp az ünnepek alatti élvezetéhez.



Mi az a forralt bor?
Noha bizonyára mindenki ismeri, álljon itt a rend kedvéért, hogy a forralt bor egy édes és fűszeres alkoholos ital, amelyet jellemzően vörösborral és különféle fűszerekkel készítenek, azonban fehérborral vagy rozéval is egyre népszerűbb. Hagyományosan melegen szolgálják fel, és leggyakrabban télen, különösen az ünnepi szezonban fogyasztják. Az ital Európában olyannyira elterjedt, hogy számos ország szótárában szerepel: a németeknél Glühwein, a svédeknél glögg, franciáknál vin chaud az angoloknál pedig régi nevén wassail.

Rövid története
A legtöbb történész egyetért abban, hogy a forralt bort a görögök találták fel valamikor a második század környékén. Akkoriban hippokrasz néven ismerték, s fogyasztásának tulajdonították a hideg hónapokban a jó egészség megőrzését is, egyfajta egészségügyi tonikként itták szinte mindennap. Ahogy a görög-római birodalom terjeszkedett Európa-szerte, úgy nőtt ennek a csípős, fűszeres bornak az ismeretsége is. Az ital népszerűsége a középkorban tetőzött, noha kijelenthetjük, hogy a mai napig is töretlenül tart. A viktoriánus korszakban Charles Dickens a forralt bor egy változatát említette időtlen, 1843-as klasszikusában, „A Karácsonyi Énekben”. A könyv vége felé, miután Scrooge megjárta epifániáját, arról beszél Bob Cratchittel, hogy adjon neki fizetésemelést. Azt mondja, megbeszélhetik "egy gőzölgő karácsonyi fűszeres bor mellett”. Nem meglepő, hogy ez a melegítő ital örökös reneszánszát éli a karácsonyi időszak alatt. Nem sokkal ezután saját karácsonyi dalt is kapott, a „Here We Come A Wassailing" (Itt jön a forralt bor) Angliában még szilveszterkor is gyakran elhangzik. Ma már akár előre elkészített forralt bort is lehet vásárolni, bár a saját készítésű hihetetlenül egyszerű, és sokak számára szórakoztató ünnepi hagyománnyá vált.



Tippek forralt bor készítéséhez
Sokféleképpen készíthet fűszeres forraltbort, akár tűzhelyen, akár tábortűz felett. A legegyszerűbb, ha a karácsonyi fennforgás közepette azzal dolgozik, ami már eleve van otthon. Nincs ok arra, hogy még egy receptet bonyolulttá, időigényessé és drágává tegyünk. Először is válasszon száraz, gyümölcsös bort, legyen az vörös vagy rozé, esetleg fehér, a lényeg csak annyi, hogy kerülje az édes desszert borokat, mert a tömény cukor érzet minden fűszeres aromát felül fog írni. Ha könnyebb ízvilágot szeretne megütni, válasszon olyan bort, amely nem túl savas, mert forralás közben keserű és fanyar beütést kaphat. Ez érvényes akkor is, ha az alkohol elpárologtatására törekszik, ezesetben a forralt bor alapját fele-fele arányban lehet egy fűszeres karácsonyi teával is helyettesíteni, vagy akár teljesen áfonyalére, gránátalma lére, almalére vagy ezek kombinációjára cserélni, ha gyerekek is fognak inni belőle.

Nincs hiány forralt bor receptekben, amelyek némelyike azt javasolja, hogy adjunk hozzá egy csepp pálinkát, konyakot vagy bourbont az extra löket érdekében. De az eredeti forraltborhoz tényleg csak egy maroknyi alapvető összetevő kell, amelyeket bármelyik élelmiszerboltban megtalál. Valószínűleg több erőfeszítést igényel az ajándékok becsomagolása, mint e fűszeres ital elkészítése.

Hozzávalók
- egy üveg száraz bor
- 3 evőkanál méz (használhat juharszirupot, cukrot, agávét vagy tetszőleges édesítőszert is)
- 3-4 fahéjrúd
- 3-4 egész darab csillagánizs
- 8 egész szegfűszeg
- 1 narancs szeletelve

Választható összetevők
Az alapreceptet számtalan módon lehet variálni. Nyugodtan dobhat bele más egész fűszereket, például kardamomt, édesköménymagot vagy frissen reszelt gyömbért. De az egész fűszerek helyett lehet az őrölt verziót is használni, ha nincs otthon egész belőlük - ám ebben az esetben az eredeti mennyiség egyharmadával érdemes kezdeni, és kóstolgatás mentén adagolni. Aki pikánsabb ízekre vágyik, próbálkozhat egy csipet borssal vagy chilivel is. A fűszerezésen túl kerülhet bele néhány citromkarika vagy pár csepp citromlé, amely feldobja a bor ízét, és enyhe, finom fanyarságot kölcsönöz neki. Egyes forraltbor receptek mazsolát, aszalt áfonyát említenek, így, ha valaki tartalmasabb italt varázsolna, feltétlen tegyen bele ezekből is. Egy-két csésze almabor hozzáadása édesítheti az italt, csökkentheti az alkohol tartalmát, ellenkező cél érdekében pedig lehet konyakkal, pálinkával, bourbonnal, amarettóval vagy kedvenc likőrrel is bolondítani.

Elkészítés
Keverje össze a hozzávalókat egy nagy fazékban, öntse bele a bort, adja hozzá az édesítőt, a fahéjat, a csillagánizst, a szegfűszeget és a szeletelt narancsot. Keverje össze alaposan, majd közepes lángon melegítse addig, amíg majdnem felforr. Ha hagyja, hogy elkezdjen bugyogni, könnyedén kifőzheti belőle az alkoholt. Hagyja legalább 15 percig állni. Ezt követően szűrje le az egész fűszereket, kóstolást követően ízesítse tovább, ha szükséges. Ha ünnepi partit rendez, öntse a forraltbort egy puncstálba, és hagyja, hogy a vendégek a poharukba merjék. Ha csak egy kellemes éjszakát tölt el a barátaival vagy a családjával, merjen közvetlenül a bögrékbe. Mindkét esetben díszítheti friss narancsszeletekkel és fahéjrudakkal.

Ha maradt forralt borunk, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd tegyük légmentesen záródó edénybe. Hűtőszekrényben legfeljebb három napig tárolható, s bármikor könnyedén felmelegíthető, ha készen áll egy újabb pohárra.

Legyen szó a kandalló melletti ücsörgésről karácsony estéjén, kirándulásról a barátokkal vagy adventi vásárról, ha beköszönt a december a forralt bor porondra lép. Édes, fűszeres íze és fenséges illata mellett az a nagyszerű benne, hogy az egyik legkönnyebben elkészíthető ünnepi ital, amely egyben mindenki kedvence.

https://www.aveine.paris/blog/en/the-mulled-wine-origins-and-preparation-advice/
https://vinepair.com/articles/history-of-mulled-wine/
https://www.vivino.com/wine-news/the-history-of-mulled-wine


Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal 0 Ft
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods